Plenković otvara Mostarski sajam, očekuje se 800 izlagača iz 30 država

Međunarodni sajam privrede Mostar 2024. održaće se od 16. do 20. aprila, a direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak smatra kako je nivo kvaliteta ovogodišnjeg izdanja podignuta za stepenicu više.

Na sajamskoj priredbi učestvovaće više od 800 izlagača, zemlja partner je Republika Hrvatska, a Sajam će otvoriti hrvatski premijer Andrej Plenković, najavila je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak na konferenciji za novinare.

Dodala je kako su sajamski kapaciteti popunjeni prije više od dva mjeseca, a vlada veliko zanimanje za učestvovanje u konferencijskom dijelu Sajma.

“Hrvatska će se predstaviti na zajedničkom štandu Hrvatske gospodarske komore (HGK) na 400 kvadratnih metara, kao i na 200 kvadratnih metara, kao individualne velike tvrtke. Sveukupno nam iz Hrvatske dolazi više od 40 firmi, a posebno nas raduje što su na Mostarskom sajmu najzastupljenije firme iz Bosne i Hercegovine”, istakla je Bošnjak.

Potvrdila je kako će na Sajmu biti oko 800 izlagača iz tridesetak zemalja.

– Mađarska se svake godine predstavlja na sajmu od kada je bila zemlja partner, a tako rade i Srbija, Izrael, Turska, Italija, Austrija i ostale zemlje. Mostarski sajam je najveći sajam u ovom dijelu Europe – kazala je Bošnjak.

Ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić podsjetio je kako je RH ponovo zemlja partner nakon 2017. godine, kada je to bilo na 20. jubilarnom izdanju Sajma.

“Sajam predstavlja jednu od najznačajnijih privrednih manifestacija u ovom dijelu Evrope i slobodno mogu ocijeniti kako Sajam nadilazi privrednu dimenziju saradnje. On je mjesto susreta koje pridonosi kreiranju ukupne saradnje, i unutar BiH, i unutar šire regije”, rekao je ambasador Sabolić.

Podsjetio je na ukupne privredne i međudržavne veze između BiH i RH, istakavši snažnu povezanost privreda dviju država.

– Robna razmjena u 2023. godini između dviju država iznosila je oko četiri milijarde eura i RH je jedan od glavnih trgovinskih partnera za BiH. Također, BiH je peti trgovinski partner RH s udjelom od 5,7 posto u ukupnoj robnoj razmjeni sa svijetom, dok se RH nalazi na prvom mjestu po uvozu robe u BiH, a na četvrtom mjestu u izvozu. Izravna ulaganja RH u BiH su do konca 2023. iznosila 1,4 milijarde eura – podsjetio je hrvatski veleposlanik u BiH, dodavši kako na prostoru BiH djeluje oko 200 tvrtki iz Republike Hrvatske.

Iako se u Hrvatskoj tih dana održavaju parlamentarni izbori,ambasador je potvrdio kako će predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvoriti Međunarodni sajam privrede.

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Marko Šantić složio se s izlaganjem hrvatskog ambasadora, ocijenivši privrednu saradnju između BiH i Hrvatske „jako dobrom.

“Trend te ekonomske razmjene je uvijek u porastu i tako će se nastaviti, posebno nakon što se BiH priključi porodici zemalja Evropske unije”, smatra Šantić.

Dodao je kako Privredna komora FBiH dugi niz godina na Mostarskom sajmu odrađuje konferencijski dio, a ta će se praksa nastaviti i ove godine.

“Ove godine nam je u planu konferencija, koju radimo zajedno s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) i HGK na temu „EU – perspektive za BiH i iskustva RH“, a biće podijeljena u tri panela. Prvi panel su benefiti ulaska RH u EU i šta očekuje BiH, drugi je internacionalizacija i prekogranična saradnja, a treći panel je „Održivo poslovanje – prilika za pozitivne promjene“. Na njima će učestvovati mnogi privrednici iz BiH i RH. Takođe, održaće se i godišnja skupština Komore na sajmu, kao i forum „Komora jadransko-jonske makroregije“, kazao je Šantić.

(Fena)