Akcija „Paravan“: SIPA lišila slobode tri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su na području Mostara, Međugorja i Konjica, po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, realizovali operativnu akciju kodnog naziva „Paravan“, prilikom čega su izvršili pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na pet lokacija, saopšteno je iz SIPA-e.

Slobode su lišene tri osobe, koje su sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će u zakonskom roku biti predate u nadležnost postupajućem tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa,, otkriven je i privremeno oduzet oko jedan kilogram opojne droge kokain, četiri automatske puške, pištolj kalibra 7,65 mm sa 20 komada pištoljske municije, 12 komada granata za ručni bacač granata, tri električne detonatorske kapisle (EDK), jedna protivpješadijska mina „MRUD“ (mina rasprskavajućeg usmjerenog dejstva), 90 komada metaka za automatsku pušku, novac u iznosu 44.000 konvertibilnih maraka i 6.000 eura kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Akcija je provedena zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama i n,eovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Prilikom realizacije akcije, ostvarena je saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

M. N.

(NovaSloboda.ba)