U Njemačkoj otkrivena velika količina falsifikovanih dolara

Policija u sjevernom njemačkom lučkom gradu Kielu u petak je saopštila da je otkrila falsifikovanu gotovinu vrijednu više od 103 miliona dolara.

Zvaničnici smatraju da je zaplijenjeni falsifikovani novac lošeg kvaliteta bio dio šire operacije slanja falsifikovanih novčanica iz Turske, preko Njemačke, u Sjedinjene Američke Države.

Istražioci su pratili lokaciju kompanije osumnjičenog nakon što su američke bezbjedonosne vlasti dojavile njemačkoj saveznoj policiji.

Državna policija u Schleswig-Holsteinu saopštila je da je izvršila “opsežne pretrage” stana i adresa dvije kompanije, u Schleswig-Holsteinu i susjednom Hamburgu.

Policajci su otkrili i zaplijenili četiri palete, u kojima se nalazilo ukupno 75 kutija falsifikovanih američkih dolara.

Istražio kažu da vjeruju da su novčanice potekle od veletrgovca iz Turske. Trgovac je navodno koristio jednu od izvoznih kompanija optuženog u gradu Jübek u Schleswig-Holsteinu kao privremeno skladište za dalji transport u SAD.

Protiv 42. godišnjeg osumnjičenog, koji do sada nije bio u pritvoru zbog nedostatka dokaza, vodi se istraga zbog optužbi za falsifikovanje. On je generalni direktor dvije izvozne firme i osumnjičen je da je prethodno izvozio falsifikovani novac preko Atlantika.

(Fena)