Švedske vlasti naredile protjerivanje kineske novinarke

Švedske vlasti naredile su protjerivanje kineske novinarke, optužujući je da predstavlja ozbiljnu prijetnju nacionalnoj bezbjednosti, saoptio je u ponedeljak advokat koji zastupa tu novinarku.

Ta 57.godišnja Kineskinja živi u zemlji skoro 20 godina i negirala je sve optužbe, kazao je advokat Leutrim Kadriu za Reuters.

Kadriu nije imenovao ženu niti je kazao da li je već napustila zemlju. Dodao je da ne može ulaziti u detalje o optužbama, jer se tiču nacionalne bezzbjednosti i službeno su povjerljive.

“Bezbjedonosna policija je saopštila da se može pretpostaviti da bi moja klijentica mogla predstavljati ozbiljnu prijetnju bezbjednosti. Tu ocjenu usaglasili su Agencija za migracije, Sud za migracije i vlada”, izjavio je advokat.

Švedsko ministarstvo pravde nije odmah odgovorilo na zahtjeve za komentar. Agencija za migracije je odbila da komentira.

Javni emiter SVT nije iznio detalje optužbi, ali je bez navođenja svojih izvora naveo da je žena objavila članke na svojoj web stranici i da je primila uplate povezane s izvještavanjem od kineske ambasade u Stockholmu.

Takođe je bila domaćin predstavnicima kineskih vlasti i poslovnih delegacija u posjetama Švedskoj i nastojala je da dogovara sastanke sa švedskim zvaničnicima, navodi SVT.

Kineska ambasada u Stockholmu nije odmah bila dostupna za komentar.

SVT je naveo da je žena privedena u oktobru i da je Švedska agencija za migracije odlučila da je protjera ubrzo nakon toga, u presudi koju je kasnije potvrdio sud za migracije.

Vlada je prošle sedmice potvrdila odluku suda, dodaje SVT.

Glasnogovornik švedske službebezbjednosti odbio je komentarisati konkretan slučaj, ali je dodao:

“Misija Službe bezbjednosti da zaštiti Švedsku i demokratiju uključuje sprječavanje ljudi koji nisu švedski državljani – i za koje se smatra da predstavljaju prijetnju po bezbjednost Švedske – da borave ili se nastanu u Švedskoj”.

Švedske bezbjedonosne službe saoštile su u februaru da Kina, kao i Rusija i Iran, predstavljaju najveće bezbjedonosne rizike za zemlju, prenosi Reuters.

(Fena)