Mostarski muftija dr. Salem ef. Dedović na bajramskoj hutbi: Opstanak države i politička budućnost našeg naroda ne može nikada biti predmetom kalkulacija i političke trgovine

Centralna manifestacija klanjanja Bajram namaza za područje Mostarskog muftijstva održana je u Karađoz-begovoj džamiji. Bajram namaz je imamio i okupljenim vjernicima održao bajramsku hutbu mostarski muftija dr. Salem ef. Dedović. U uvodnom dijelu hutbe muftija je naveo niz duhovnih dostignuća koje su vjernicima došle s ramazanskim postom, a koje imaju svoje primjetne manifestacione oblike u transcendentnom i pojavnom obliku, kao što su Božije zadovoljstvo, podrška i zaštita, jasno raspoznavanje istine od laži, pravde od krivice, dobra od zla.

„Postom i svim drugim ramazanskim ibadetima nadilazili smo oporu svakodnevnicu života, opterećenu brojnim nemirima, učestalim konfliktima,sve većim strahovima, smutnjama i nepovjerenjem među ljudima. Ramazan nas je oslobađao od toga i izdizao u ljepše sfere u kojima smo osjećali  smiraj, sklad i harmoniju kako u sebi tako i s okolinom koja nas okružuje“, prokomentarisao je muftija.

Kao važno dostignuće posta izdvojio je razvijenu svijest o pogubnosti grijehā koji čovjeka udaljava od Boga i narušava društveni sklad uspostavljen na temeljima morala i moralnih vrijednosti.

„Naše duše nadahnute su od Stvoritelja da streme pokornosti i predanosti, dakle islamu, i da razlučuju šta valja od onoga šta ne valja“, kazao je.

Upozorio je na sve uočljivije opasnosti primjetnih civilizacijskih trendova i procesa isticanja materijalnih vrijednosti  nad duhovnim u kojima  ne manjka znanja i informacija, ali itekako manjka vaspitanja

„U ramazanskoj školi učili smo o brojnim vaspitnim vrlinama a ibadet posta nam je pokazivao kako da ih praktično usvojimo“, potcrtao je, preporučivši vjernicima da insistiraju na stečenim osobinama sabura (strpljivosti), jasnom razlikovanju  suštinu od forme, bitnog od nebitnog i zalaganju na prioritetima u odnosu na nevažne stvari.

Prepreke na tom putu, dodao je, su posvemašni egoizam i individualizam, koji donose pustoš u ljudske živote i društvenu zajednicu.

„Ako se tome prepustimo, postaćemo robovi ispunjavanja vlastitih hedonističkih želja, usmjereni samo da svaku svoju želju i strast zadovoljimo, ne videći druge pored sebe, niti će nas zaokupljati misao da se preispitujemo i pitamo kakvi smo to prema drugima! Vjera svoju suštinu zaimaće tek u susretu i interakciji s onim bližnjim i s onim drugim“, rekao je muftija.

U argumentaciji iznesenih načela, koristio je mišljenja zapadnih filozofa, islamskih učenjaka i pobožnih ljudi.

„Život prožimaju kušnje, borbe, nemiri, usponi i padovi. Kako god bilo, valja nam sačuvati pribranost, zrelost i mudrost. Niko nije imun na krize, nestabilnosti i slabosti. Za izgradnju društvene kohezije, snage i napretka, valja nam znati da nam treba povjerenje“, kazao je muftija.

Pozvao je vjernike da budu iskreni prema sebi i drugima tako što će ispunjavati preuzete obaveze i obećanja, a u skladu s ličnim mogućnostima i preuzimati obaveze.

„Nikako ne obećavati niti preuzimati ono što nije u našoj moći da ispunimo i izvršimo!“, upozorio je, ukazavši na pogubnost tih navika kod nekih ljudi kojima je povjereno da brinu o opštim interesima i budućnosti države Bosne i Hercegovine. 

Opstanak države i politička budućnost našeg naroda, nadalje je kazao, ne može nikada biti predmetom kalkulacija i političke trgovine zarad nekog sitnog dunjalučkog interesa i neke trenutne pozicije i probitka!

Na hutbi je prokomentarisao i procese koji se vode u Mostaru oko preostalog dijela nekadašnjeg Lakišića vakufa.

„To je veliko  pitanje. Ono nadilazi značaj same zgrade kao takve koju ćemo, ako Bog da, graditi i izgraditi na tome mjestu. To je pitanje naše vjerodostojnosti, dostojanstva i ravnopravnosti! I to jeste naše kolektivno, svebošnjačko pitanje i interes. To je borba za ostvarivanje prava i slobode, i nepristajanje da nam neko određuje mjeru slobode i prava onako kako on misli da nam je dovoljno. A to bi značilo da pristanemo biti i u Mostaru, našem glavnom vjerskom, kulturnom i političkom centru, narod od drugorazrednog značaja i pozicije.  Ko to ne razumije i ne uviđa, ili ne želi uvidjeti, sasvim sigurno nikada ništa neće spoznati!“, poručio je muftija.

Bajram namaz na području Mostarskog muftijstva jutros je klanjan u 162 džamije i mesdžida.

(NovaSloboda.ba)