Prosječna cijena benzina 2,68, a dizela 2,70 KM/l

Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži (OPC i OPM obrasci), koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine u periodu od 8. do 9. aprila spomenuto Ministarstvo zaprimilo je 200 obavještenja o promjeni cijena i marži. Od navedenog broja obavještenja, većina se odnosi na povećanje cijena naftnih derivata za 0,05 KM/litri, dok se neka od obavještenja odnose i na sniženje cijene naftnih derivata uglavnom zbog bajramskih praznika. 

Kako je izvijestilo Federalno ministarstvo trgovine, s tim u vezi prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji  Bosne i Hercegovine na dan 9. aprila za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,68 KM/litri i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,70 KM/litri.

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate. Navedenom Odlukom privrednim društvima, koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litri derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litri derivata. Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se još od 3. travnja 2021. godine.

Iz Federalnog ministarstva trgovine napominju da je od 9. marta korisnicima dostupna unaprijeđena, redizajnirana mobilna aplikacija FMT FBiH Oil info.

(Fena)