FUP identifikovao, a MUP HNK-a lišio slobode lice koje je prijetilo paljenjem džamija u Mostaru

Istražioci Odsjeka za cyber kriminal u Federalnoj upravi policije identifikovali su lice koje je prijetilo paljenjem džamija u Mostaru, a koje su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko – neretvanskog kantona, postupajući po depeši Federalne uprave policije, lišili slobode. 

Federalna uprava policije dostavila je Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko – neretvanskog kantona informaciju o identitetu lica, koje je na društvenoj mreži Instagram prijetilo paljenjem džamija na 30 rođendan navijačke grupe Ultras – Zrinjski, odnosno danas.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko – neretvanskog kantona na osnovu dostavljenih informacija od strane Federalne uprave policije lišili su slobode i ispitali u svojstvu osumnjičenog za počinjenje krivičnog djela zazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti“ iz člana 163. Krivičnog zakona Federacije BiH, lice L. F. M. (2003.) iz Mostara. 

O naprijed navedenom podnesen je izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko – neretvanskog kantona, a od osumnjičenog je privremeno oduzet mobilni uređaj, koji će služiti kao dokaz u krivičnom postupku. 

Federalna uprava policije pomno prati pojave i ponašanja u cyber prostora s ciljem detekcije prijetnji, sprečavanja izvršenja krivičnih djela i procesuiranja lica koji svojim ponašanjem u cyber prostoru počine krivična djela kažnjiva prema odredbama bosanskohercegovačkog krivičnog zakonodavstva, saopšteno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

(Fena)