Ambasada SAD-a: Svaki pokušaj otcjepljenja entiteta antidejtonsko je djelovanje koje se neće tolerisati

Milorad Dodik nije u pravu ako misli da će SAD stajati po strani dok on provodi svoju secesionističku agendu i gura BiH prema sukobu, navela je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH na društvenoj mreži X.

Iz Ambasade SAD-a naglašavaju da bi stvaranje paralelnog izbornog sistema od Vlade Republike Srpske bilo protivustavno i antidaytonsko, te bi birače u RS-u lišilo teosnovnih demokratskih prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH.

“Bilo kakvi izbori provedeni po protivustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji učestvuju u njihovoj organizaciji bavili bi se antidemokratskim, protivustavnim i antidaytonskim djelovanjem. Sjedinjene Američke Države su bile jasne da su spremne odgovoriti na antidaytonske akcije lokalnih aktera, te da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto”, navodi se.

Ambasada SAD-a upozorava da je svaki pokušaj otcjepljenja entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice antidejtonsko djelovanje koje se neće tolerisati.

“Republika Srpska je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska ni Federacija ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo entitetu ili bilo kojoj drugoj poddržavnoj jedinici na otcjepljenje”, istakli su iz Ambasade SAD-a.

(Fena)