O.J. Simpson preminuo u 76. godini

O.J. Simpson, bivši zvijezda američkog fudbala, koji je kontroverzno oslobođen za dvostruko ubistvo 1990.ih, umro je u 76. godini, objavila je njegova porodica.

Orenthal James Simpson, poznatiji kao O.J. Simpson, preminuo je okružen najbližim članovima porodice u Las Vegasu nakon što se borio s karcinomom prostate. Stanje mu se posljednjih mjeseci pogoršalo, pa je završio u bolnici. 

Bio je velikan američkog fudbala, ali najpoznatiji je postao po suđenju za dvostruko ubistvo njegove bivše supruge, Nicole Brown Simpson, i njenog prijatelja, Rona Goldmana 1994. godine. 

Simpson je prije tačno tri decenije oslobođen optužbi za dvostruko ubistvo, koje je šokiralo Sjedinjene Američke Države. Ali, u zatvoru je završio zbog sasvim drugog zločina, oružane pljačke, napada smrtonosnim oružjem i još deset krivičnih djela počinjenih 2007. godine u hotelu u Las Vegasu.

Simpson je odrastao u teškom siromaštvu i bio je bolešljiv, ali se razvio u elitnog sportistu, brzo se uzdižući do statusa zvijezde, prvo kao igrač američkog fudbala na koledžu, a zatim u Nacionalnoj fudbalskoj ligi (NFL), gdje je osvojio nagradu za najkorisnijeg igrača 1973. godine.

Njegova popularnost je samo rasla s karijerom nakon NFL-a kao glumca, prvenstveno u reklamama, gdje su ga njegovi nastupi koji promovišu sve, od soka od narandže do iznajmljivanja automobila, učinili jednim od najprepoznatljivijih afroamerikanaca u zemlji.

Njegov rad s kompanijom Hertz, gdje je prikazan kako juri aerodromima u trodijelnom odijelu, postao je dio folklora američke pop kulture.

O.J. Simpson je iza sebe ostavio četvoro djece: Arnelle i Jasona iz prvog braka te Sydney i Justina iz braka s Nicole Brown Simpson.

(Fena)