Počiteljski most saniran, još nije poznat datum puštanja u saobraćaj

Tačan datum puštanja u saobraćaj počiteljskog mosta još nije poznat, a iz JP Autoceste Federacije BiH navode kako bi najduži most na koridoru Vc trebao biti otvoren do početka ljetne sezone.

Iz Autocesta FBiH podsjećaju da je prilikom izvođenja radova na prednaprezanju došlo do oštećenja (pojave pukotine) na donjoj ploči segmenta 15, između stubova S3 i S4 mosta Počitelj.

Tehničkim rječnikom, prema izvršenim analizama, pokazalo se da manje promjene u geometriji kablova mogu dovesti do značajnih povećanja napona zatezanja u betonu. Nepravilnosti u pozicioniranju cijevi za kablove tokom izgradnje stvarale su radijalne skretne sile, koje mogu dovesti do problema ili pojave napukotina lokalnog karaktera.

Nakon radova na otklanjanju nedostataka polja, most je vraćen u projektovano stanje, odnosno ima istu nosivost, upotrebljivost i trajnost koji su predviđeni glavnim projektom, kazali su Feni iz Autocesta FBiH.

Plan je da do početka ljetne sezone u saobračaj bude puštena dionica Počitelj – Zvirovići, koja uključuje i već spomenuti most Počitelj, nakon čega će Bosna i Hercegovina dobiti novih 11 kilometara autoceste na koridoru Vc.

Što se tiče nastavka gradnje koridora Vc na njegovom južnom dijelu, plan je da do kraja ove godine krenu radovi na dionicama Mostar jug – tunel Kvanj i tunel Kvanj – Buna.

Pored tih dionica, na području Hercegovine u ovoj godini krenuće i radovi na izgradnji dionice Mostar sjever – Mostar jug, te izgradnja najkompleksnijeg objekta na cijelom Koridoru, tunela Prenj.

Početak radova na ovim dionicama donijeće novih 40 km aktivnih gradilišta, poručili su iz Autocesta FBiH.(Fena)