Sunčano uz malo do umjereno oblačno

Jutros je u većem dijelu naše zemlje pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Sokolac 4 stepena, Bjelašnica 5, Bugojno 7, Ivan Sedlo 8, Bihać, Sanski Most 9, Livno, Široki Brijeg, Zenica 10, Banja Luka, Sarajevo, Tuzla 11, Gradačac 15, Trebinje 17, Mostar, Neum 19 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 23 do 29 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza   

Duži sunčani intervali pozitivno će djelovati na raspoloženje većine populacije, a hronični bolesnici i meteoropate neće imati izraženijih tegoba.

Savjetujemo Vam da slobodno vrijeme provedete na otvorenom, pri tome bi osjetljive osobe trebale posvetiti pažnju činjenici da preovladavaju povoljni uslovi za povećanu produkciju i širenje polena alergogenih vrsta, poput breze i jasena.

Takođe, usljed natprosječne topline, naročito u drugom dijelu dana, poželjno je ne izlagati se jačim fizičkim naporima.

—–

BIHAMK

Saobraća se po pretežno suhom kolovozu

U većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća se po pretežno suhom kolovozu, ali i dalje skrećemo pažnju na moguće odrone. U centralnim krajevima na dionicama uz riječne tokove mjestimično ima magle. Savjetujemo oprezniju vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja.

Na magistralnom putu Sarajevo-Foča, dionici Dobro Polje-Miljevina, vozila saobraćaju usporeno, jednom trakom.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača obustavljen je saobraćaj za vozila preko 30 tona, dok ostala vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz ograničenje brzine na 30 km/h.

Na magistralnim putevima Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most) i Stolac-Neum (na ulazu u Neum) zbog radova, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznice.

Radovi se izvode i na magistralnim putevima: Tarčin-Konjic (na dvije lokacije), Jelah-Doboj (Kraševo), Travnik-Donji Vakuf (Komar), Jablanica-Potoci (Donja Jablanica), Čevljanovići-Nišići i Bijeljina-Rača, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku, te na magistralnom putu M-5 na tranzitu u Sarajevu (Bistrik-Vraca). Na mjestima izvođenja radova postavljena je privremena saobraćajna signalizacija čije poštivanje je obavezno.

Od ponedjeljka 15.04. počinju radovi na redovnom servisiranju tunela na autocesti A-1. Zbog redovnog servisiranja tunela Oštrik i Vukov Gaj u ponedjeljak 15.04. od 19 sati do 06 sati u utorak 16.04. zatvara se dionica Sarajevo sjever-Butila. Od 19 sati u utorak 16.04 do 06 sati u srijedu 17.04. zatvara se dionica Sarajevo zapad-Sarajevo sjever i ulaz na autocestu od ulice Safeta Zajke-Briješće-Butila-Sarajevo sjever. Pratite naše izvještaje da bi mogli planirati vaše putovanje.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 tona preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak., saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)