Udruženje “Žena sa knjigom” predstaviće svoje ciljeve i aktivnosti u ponedeljak u Mostaru

Udruženje književnica i ljubitelja umjetnosti “Žena sa knjigom” predstaviće javnosti svoje ciljeve i aktivnosti 15. aprila u Mostaru.

Kako je najavljeno, predstavljanje će se održati s početkom u 18 sati u prostorijama Narodne biblioteke Mostar (Luka).

Prvi međunarodni festival “Žena sa knjigom” održan je u Mostaru u avgustu 2023. godine i okupio je oko 60 književnica iz Bosne i Hercegovine i dijaspore. Zahvaljujući ovim književnim susretima i ostvarenoj saradnji, u decembru 2023. godine formirano je Udruženje književnica i ljubitelja umjetnosti “Žena s knjigom” s namjerom da okuplja književnice koje stvaraju na b/h/s jezicima, a žive u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

Udruženje je iznjedrilo jasnu misiju, a to je promovisanje pisane riječi i okupljanje onih koji žele pozitivno uticati na društvo općenito kroz kulturu stvaralaštva i kulturu izražavanja, uzimajući u obzir da je riječ osnova ljudskog razumijevanja i izgradnje odnosa.

Dodatno, Udruženje će kroz svoj rad afirmisati i mlade stvaraoce, ali je, osim književnosti, otvoreno i za saradnju s umjetnicima koji koriste i druge alate i tehnike u kulturi stvaranja s ciljem oplemenjivanja društva svojim idejama. Tako će se graditi i jedna vrsta dijaloga među različitim oblicima umjetničkog izražavanja.

“U kratkom vremenu, uspjele smo na vrijeme završiti cijelu proceduru oko registracije i dokumentacije vezane za Udruženje, te već osigurati učešće i promociju Udruženja na Sajmu knjige u Sarajevu od 17. do 22. aprila, gdje planiramo učestvovati i na nekoliko okruglih stolova i predstavljati svoje knjige. Uz to, već smo započele s pripremama Drugog međunarodnog festivala ‘Žena sa knjigom’, koji će se održati u Mostaru od 20 do 25. avgusta 2024. godine”, kažu iz spomenutog udruženja.

(Fena)