Crna Gora: Uhapšeni bivši glavni specijalni tužilac i visoki policijski dužnosnik

Bivši visoki policijski dužnosnik Zoran Lazović i nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uhapšeni su rano jutros po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Crne Gore, a osumnjičeni su za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

“Na osnovu međusobne saradnje i višemjesečnog koordiniranog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjela i EUROPOL-a, lišeni su slobode M. K., bivši glavni specijalni tužilac i Z. L., bivši pomoćnik direktora Policijske uprave, zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela stvaranja kriminalne organizacije i zloupotrebe službenog položaja”, saopštio je glasnogovornik SDT-a Vukas Radonjić.

U toku je pretres njihovih stanova i drugih prostorija u Podgorici, Cetinju, Budvi i Bijelom Polju.

Milivoje Katnić prvi je put za crnogorskog glavnog specijalnog tužioca izabran sredinom 2015., reizabran je 2020., a razriješen 2022. godine, jer je stekao uslove za penziju.

Tokom njegovog mandata, tadašnja opozicija i nevladina udruženja zamjerali su mu da štiti porodicu Mila Đukanovića i vrh njegove Demokratske partije socijalista, prenosi Hina.

Vodio je slučaj pokušaja državnog udara 2016. godine, u kome su čelnici proruskog i prosrpskog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević nepravosnažno osuđeni za pokušaj prevrata u Crnoj Gori zajedno s dvojicom pripadnika ruske obavještajne službe.

Nakon promjene vlasti u Crnoj Gori 2020. godine, ta je presuda ukinuta, a postupak vraćen na ponovno suđenje. Mandić i Knežević iz opoozicije su prešli u vladajuće klupe i Katniću su prijetili da će mu se osvetiti zbog „namještanja dokaza“ tokom postupka.

Katnić je optuživan i za zločine tokom crnogorske opsade Dubrovnika, što je on negirao.

Zoran Lazović je bio istaknuti dužnosnik crnogorske Agencije za nacionalnu sibezbjednost. Radni vijek proveo je u policiji. Do početka 2021. godine bio je šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala crnogorske policijske uprave.

Prije dvije godine uhapšen je njegov sin Petar Lazović, protiv koga je SDT predao više optužnica, tereteći ga za teška krivična djela i posebno veze s “kavačkim kriminalnim klanom”.

(Fena)