Festival japanske trešnje: U Mostaru raste više od 200 stabala tog prekrasnog drveta

Festival japanske trešnje “Sakura” održan je u nedelju ispred mostarske Kosače, a u sklopu njega upriličena je i japanska čajna ceremonija, te sadnja stabla japanske trešnje u pvelikom gradskom parku.

Uz domaćina, gradonačelnika Mostara Marija Kordića, festivalu su prisustvovali i predsjednica organizacije “IPIL IPIL no KAI” Toshiko Ito, te rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Narine Sahakyan.

Mostarski gradonačelnik podsjetio je kako priča o japanskoj trešnji u Mostaru traje već 18 godina i da je ovo prvi put da se Festival japanske trešnje obilježava u Gradu na Neretvi

“Ovo je jedna posebna priča u Japanu, gdje mjesec dana traje Festival japanske trešnje i njima to jako puno znači. Tu finu priču jednim dijelom želimo prikazati i građanima Mostara. Nadam se da će ovo biti početak jedne lijepe tradicije, da se svake godine u isto ili slično vrijeme okupimo i uživamo u cvjetovima japanske trešnje”, naglasio je Kordić.

Dodao je kako saradnje Vlade Japana i Grada Mostara datira još od davnih 2000. godina, kada je japanska vlada Mostaru poklonila autobuse i značajna sredstva za zdravstveni sistem.

Bojan Spasojević iz Gradske uprave Mostara naglasio je kako na projektu promocije, sadnje i distribucije japanskih trešanja u Mostaru radi već 16 godina zajedno s organizacijom “IPIL IPIL no KAI”.

“One za Japance imaju preveliku tradicionalnu vrijednost. Od šestog vijeka postoji tradicija ‘Hanami’, koju praktikuju u Japanu, a ona se sastoji u gledanju cvjetova i zapažanju njihove ljepote i prolaznosti. Japanske trešnje u Mostaru prvi su put posađene 2006. godine, a po japanskom vjerovanju, svaka opala latica donosi mir na zemlju, tako da broj latica koji opadne u toku jedne godine je neki ekvivalent tome. Na području Mostara zasadili smo 220 japanskih trešanja”, istakao je Spasojević.

Učesnike događaja pozdravila je i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Narine Sahakyan, koja je kazala kako joj je drago što prisustvuje festivalu koji slavi život i koji održava japansku kulturnu tradiciju.

“Želim svima vama da uživate danas u ovom događaju, u ovom lijepom cvijeću i da provedete prekrasan proljetni dan slaveći život”, poručila je Sahakyan.

Na festivalu su dodijeljene i zahvalnicza promociju japanske kulture i podršku širenju japanske trešnje sakura na području Mostara, te nagrada učenicima osnovnih škola za takmičenje u crtanju.

Upriličena je i japanska ceremonija pripremanja čaja, te zajednička sadnja stabla japanske trešnje u velikom gradskom parku.

Zanimljiv i raznovrstan program festivala svojim nastupima obogatili su i Hrvatska limena glazba i Mostarske mažoretkinje.

(Fena)