Izvoz maslaca količinski povećan za 70 posto

Vrijednost izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina iz Bosne i Hercegovine u prošloj godini iznosila je 131 milion KM, što je više za 14,38 posto u odnosu na godinu ranije. 

Istovremeno je uvezeno mlijeka i mliječnih prerađevina u vrijednosti 230,5 miliona KM, što je više za 2,29 posto, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH. 

Izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina u prošloj godini količinski je veći za 0,93 posto u odnosu na godinu ranije, a zabilježen je količinski rast izvoza maslaca (70,09 posto), fermentiranog programa (18,34 posto) i sira (7,55 posto).

Ukupan promet vanjskotrgovinske razmjene mlijeka i mliječnih proizvoda u 2023. godini iznosio je 361,5 miliona KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 57 posto.

Najznačajnija izvozna tržišta u prošloj godini bila su: Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Sjeverna Makedonija i Kosovo, dok je najveći uvoz bio iz Njemačke, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Mađarske.

Kontinuirano postepeno povećanje godišnjeg izvoza maslaca i mliječnih namaza, sira i fermentiranog programa, odnosno proizvoda sa dodatom vrijednosti, kako navode iz VTK BiH, značajan je pokazatelj razvoja ovog sektora u BiH.

(Fena)