Sunčano uz malo do umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Sokolac 4 stupnjeva, Bugojno, Sanski Most, Široki Brijeg i Srebrenica 8, Bihać, Bjelašnica, Ivan Sedlo i Livno 9, Zenica 10, Banja Luka, Sarajevo i Tuzla 11, Zvornik 12, Doboj 13, Bijeljina 14, Trebinje 15, Gradačac 16, Mostar i Neum 17 stepeni.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar slab zapadni i jugozapadni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 24 do 30, u sjevernim područjima Bosne lokalno do 32 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza   

Nastavlja se period povoljnih biometeoroloških prilika.

Prijepodnevni sati uz više svježine i ugodniji, u drugom dijelu dana poželjno je redukovati aktivnosti, s obzirom na visoke vrijednosti temperatura vazduha.

Savjetujemo Vam da dan provedete na otvorenom, po mogućnosti van urbanih sredina.

—–

BIHAMK

Saobraća se uz povoljne vremenske uslove

Jutros se na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća uz povoljne vremenske uslove i slabiju frekvenciju vozila. Tokom dana, a posebno u poslijepodnevnim i večernjim satima očekujemo pojačanu frekvenciju vozila. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila. Izbjegavajte rizična preticanja i obavezno koristite sigurnosni pojas.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na dionici magistralnog puta M-17 Tarčin-Konjic (u dužini od cca 100m), zbog čega je saobraćaj regulisan semaforima-naizmjeničnim propuštanjem vozila. Takođe, na ovoj dionici u toku su radovi i na polaganju cjevovoda, zbog čega je saobraćaj na mjestu radova usporen.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača vozila do 30 tona saobraćaju jednom trakom, uz ograničenje brzine na 30 km/h, dok je za vozila preko 30 tona saobraćaj obustavljen.

Na magistralnim putevima Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most) i Stolac-Neum (na ulazu u Neum) zbog radova, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznice.

Radovi se izvode i na magistralnim putevima: Jelah-Doboj, Dobro Polje-Miljevina, Travnik-Donji Vakuf (Komar), Jablanica-Potoci (u Donjoj Jablanici), Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići, na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku, kao i u Sarajevu (na tranzitu, od Bistrika prema Vracama). Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Zbog redovnog servisiranja tunela Oštrik i Vukov Gaj u ponedjeljak 15.04. od 19 sati do utorka 16.04. do 06 sati zatvoriće se dionica Sarajevo sjever-Butila. Od utorka 16.04. od 19 sati  do srijede 17.04. do 06 sati zatvoriće se dionica autoputa A-1 Sarajevo zapad-Sarajevo sjever i ulaz na autocestu od ulice Safeta Zajke-Briješće-Butila-Sarajevo sjever.

Duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima Velika Kladuša i Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima, promet putničkih vozila za sada protiče uz kraća zadržavanja.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 tona preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)