Juče su se navršila 22 mjeseca od terorizma na Partizanskom spomen groblju u Mostaru

Juče, 14. aprila. navršila su se 22 mjeseca od terorističkog čina, koji su neofašisti izvršili na Partizansko spomen groblje u Mostaru – Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

“Policija i dalje šuti ili bolje reći ne djeluje. Istraga je i dalje u toku, kažu.

Tužilaštvo i dalje, takođe, šuti.

Vlast šuti i daje lažna obećanja, a Nacionalni spomenik BiH i od njihove nebrige se urušava.

I subotnji događaji nakon utakmice Zrinjski-Velež, te nedavni napad na mlade fudbalere “Iskre” iz Stoca i brojni drugi slični napadi članova tzv. navijačkih grupa, nisu ispadi huligana. Jeste to i huliganstvo, ali samo kao sredstvo, pozadina je sasvim druga. Dovoljno je čuti šta psuju, šta pjevaju, u ime čega i koga napadaju, kakve transparente ističu, kako se oblače, pozdravljaju i slično. Kad se to sagleda i laiku je sasvim jasno da je navijanje paravan za djelovanje na principima evropskih neonacističkih grupa, koje, kod nas, ne rijetko brane i sami klubovi i aktuelna politika. Da to jeste tako ti tzv navijači redovno napadaju i antifašiste prilikom svake posjete Partizanskom spomen groblju, istovremeno se hvaleći učinjenim nedjelima na samom Nacionalnom spomeniku BiH.

Direktan je to napad na državu koji svojim nedjelovanjem i policija i tužilaštvo, i politika štiti.

Uostalom kakve veze sa navijanjem za neki klub ima spomenik podignut u znak sjećanja na poginule borce za slobodu od prije osamdesetak godina?

Ponavljamo, ovo nisu ispadi huligana, ovo je mnogo više od toga, a posljedice su već odavno vidljive u gradu. Zabijanje glave u pijesak još će više radikalizovati ionako poljuljane odnose u gradu, zato gospodo iz politike nazovite stvari pravim imenom i djelujte onako kako se prema ovakvim pojavama i kreatorima pojava djeluje u civilizovanom svijetu. Ako nastavite sa nedjelovanjem jasno je da ćete svima pokazati da ste saučesnici i kreatori ovog zla. Oštre sankcije i zabrana djelovanja za sve koji preko sporta šire mržnju, netrpeljivost i remete nacionalne i sve druge odnose u gradu, jedino su rješenje.

Dosta je.

Zato, zbog ukupne situacije u gradu, tražimo, po ko zna koji put, insistiramo, molimo, da se u rješavanje ovih pitanja, dok nije kasno, hitno uključi Federalna policija i državne policijske agencije.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!”, stoji u saopštenju UABNOR-a Grada Mostara.

(NovaSloboda.ba)