Četvrto masovno izbjeljivanje korala zbog rekordno visokih temperatura

Korali širom svijeta postaju bijeli, pa čak i umiru zbog rekordno visokih temperatura okeana.

Nedavne visoke temperature su pokrenule četvrto masovno izbjeljivanja korala, prema američkoj Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu (NOAA), javlja BBC. 

Izbjeljivanje je reakcija na pregrijavanje korala. Ovi osjetljivi organizmi mogu postojati samo u određenim temperaturnim rasponima.

Korali održavaju okeanski život, ribolov i stvaraju bilione dolara prihoda godišnje.

Rekordno visoke temperature okeana bilježe se već mjesecima, ali ovo je prvi globalni dokaz kako ova epizoda utiče na morski život.

Američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) potvrdila je masovno izbjeljivanje nakon sedmica primanja izvještaja naučnika iz cijelog svijeta.

Izbijeljeni koral može izgledati lijepo na slikama, ali naučnici koji rone kako bi ispitali grebene kažu da je koral izbliza bolestan i propada.

Prvi znakovi upozorenja pojavili su se na Karibima prošle godine, kada su kupači otkrili da je voda na obali Floride topla poput vruće kupke.

Klimatske promjene podižu temperaturu površine mora budući da okeani apsorbuju zagrijavajuće gasove koji se emituju kada sagorijevamo naftu, ugalj i gas.

Korali su veoma važni za planetu. Pod nadimkom morski arhitekt, gradi goleme strukture, u kojima se nalazi 25 posto svih morskih vrsta.

(Fena)