Izbori za Hrvatski sabor: Otvorena birališta u Mostaru

U Mostaru su jutros u 7 sati na sveučilišnom kampusu otvorena 23 biračka mjesta za Parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj, koji se u iseljeništvu održavaju dva dana, 16. i 17. aprilaod 7 do 19 sati.

“Biračka mjesta otvorena su na vrijeme i sve za sada protiče u redu i bez incidenata. S obzirom da su upravo birališta otvorena, odziv je relativno dobar i sve protiče u najboljem redu”, potvrdio je za Fenu generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić.

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH glasaju za tri zastupnika u Hrvatskom saboru koji se biraju iz XI izborne jedinice.

Osim u Mostaru, četiri biračka mjesta otvorena su u Sarajevu, jedno u Banjoj Luci, dva u Tuzli, pet u Vitezu, a četiri u Livnu i Orašju.

U Bosni i Hercegovini aktivno je registrovano 222.3000 birača. Najviše registrovanih je u Mostaru (57.936), zatim u Orašju (10.253), Livnu (8.879), Vitezu (7.975), Sarajevu (7.160), Banjoj Luci (6.592) i u Tuzli (2.175).

Aktivno se nisu morali registrovati birači kojima je izdata lična karta s podatkom o prebivalištu van Hrvatske ili su podnijeli zahtjev za izdavanjem iste.

Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu aktivno registrovani, na dan izbora mogu glasati u inostranstvu s potvrdom koju izdaje hrvatsko DKP u inostranstvu.

Osim u BiH, glasa se još u Albaniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Holandiji, Irskoj, Italiji, Norveškoj, Portugalu, Španiji, Švicarskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Indoneziji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kini, Turskoj, Kataru, Australiji, Južnoafričkoj Republici, Egiptu, Kanadi, SAD-u, Argentini, Čileu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji, Srbiji i Kosovu.

(Fena)