Izložba “Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace” u Istorijskom muzeju BiH

Izložba “Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace” biće otvorena u utorak, 16. aprila u Istorijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Realizuje se kroz saradnju sa Udruženjem “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak”, a uz podršku opštine Novo Sarajevo, saopšteno je iz Istorijskog muzeja BiH.

Jovan Divjak (1937.-2021.) bio je filantrop, oficir, pisac, predavač. Građani Sarajeva ga pamte kao džentlmena, ambasadora Sarajeva i BiH. koji je čvrsto vjerovao da obrazovanje može pomoći u unaprjeđivanju društva. Prvi dio izložbe čini autobiografsko obraćanje kroz razloženo oproštajno pismo Jovana Divjaka – ovo pismo je jasan i pregledan rezime njegove biografije nastao kao rezultat samorefleksije i analize vlastitog života. Drugi dio izložbe vezan je za priče Jovana Divjaka u periodu opsade Sarajeva, dok je treći posvećen njegovom životnom projektu, Udruženje “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak”.

Kroz fotografije, autentične predmete i glas Jovana Divjaka, ova će izložba progovoriti o istoriji Sarajeva, s kojim se Divjak povezao od 1966. godine i koje će biti i ostati njegova ljubav pretočena u djela i riječi (Sarajevo, mon amour). Cilj ove izložbe je da predstavi fragmente biografije Jovana Divjaka, ličnosti koja se istakla kao vojni lider, humanitarac i borac za pravdu. Ujedno, izložba se realizuje u nadi da će predstavljene priče inspirisati posjetioce i podstaći na promišljanje o vrijednostima, životnim izborima i važnosti glasa pojedinca u turbulentnim ratnim vremenima, kao i u simboličkim bitkama koje nas čekaju kada se rat formalno zaključi.

Izložba je nastala kao prvi pokušaj muzeološkog iščitavanja lika i djela Jovana Divjaka, s ciljem da se kroz izložbu uspostavi platforma za buduća istraživanja – da se podstakne promišljanje o društvenoj i vojnoj istoriji, ali i dublje razumijevanje ličnosti i nasljeđa Jovana Divjaka, saopšteno je.

(Fena)