Od ponoći u Hrvatskoj na snazi izborna šutnja

Nakon mjeseci neslužbene i 16 i po dana službene kampanje, u kojoj su političke stranke i kandidati uvjeravali birače da baš njima trebaju dati “ulaznicu” za Hrvatski sabor na izborima u srijedu, 17. aprila, u Hrvatskoj je u ponoć nastupila dvodnevna izborna šutnja.

Izborna šutnja traje do srijede u 19 sati tj. do zatvaranja oko 6. 500 biračkih mjesta koliko će ih toga dana biti otvoreno u Hrvatskoj.

Do tada je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u medijima, izjava i intervjua kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Za kršenje izborne šutnje zakon nije propisao novčane kazne, a Državna izborna komisija,, kao i na prijašnjim izborima, poziva sve izborne sudionike te druge pravne i fizičke osobe da šutnju poštuju.

Sve njih poziva da ne iznose izborne programe, objavljuju promotivne poruke i fotografije kandidata u medijima, da ne postavljaju nove plakate, ne dijele letke, ne pozivaju da se glasa za pojedine učesnike, ne telefoniraju, šalju SMS poruke ili mejlove biračima, da ne postavljaju nove promotivne sadržaje na društvene mreže.

Medije i medijske izdavače, DI<k podsjeća da i oni imaju svoj dio odgovornosti u poštivanju izborne šutnje.

Poziva ih da ne prenose eventualne konferencije za medije, javne događaje ili obraćanje javnosti izbornih učesnika odnosno ostalih neposrednih ili posrednih učesnika promocije, bez obzira radi li se o temi koja je direktno vezana uz izbornu promocijuili o bilo kojoj drugoj temi.

Utorak je prvi od dva izborna dana u inostranstvu, odnosno u 11. izbornoj jedinici, u kojoj se biraju tri od 151 saborskog poslanika, a u Hrvatskoj i dan za završne priprema za izbornu srijedu.

(Fena)