Plenković otvorio 25. Međunarodni sajam privrede u Mostaru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković svečano je u utorak otvorio Međunarodni sajam priverde u Mostaru, koji je po 25. put ugostio privrednike iz regije i svijeta, kao i brojne regionalne državnike i goste.

Plenković je tom prilikom kazao kako prisustvo brojnih hrvatskih firmi na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru pokazuje blisku povezanost Hrvatske i BiH, koja se u rpivrednom smislu najbolje manifestuje na Mostarskom sajmu.

Po njegovim riječima, trgovinska razmjena između dviju zemalja prošle godine bila je nešto manja od 4 milijarde eura.

 “BiH je među prvih pet izvoznih tržišta za Republiku Hrvatsku i druga zemlja po investicijama hrvatskih firmi. Isprepletenost i povezanost naših dviju država, geografska i svaka druga, je takva da praktično nema važnog prometnog pravca, a da nije vezan za naše dvije države i stoga želim da se što prije izdefinišu preostali dijelovi koridora Vc, koji će, od Budimpešte, preko Osijeka pa do Ploča, povezati naše dvije zemlje kroz taj evropski pravac”, kazao je Plenković. 

Na ovogodišnjem sajmu, koji će trajati do 20. aprila, čiji je zemlja partner ponovo Republika Hrvatska, učestvuje više od 800 izlagača iz tridesetak zemalja.

Inače, Hrvatska se predstavlja na zajedničkom štandu Hrvatske gospodarske komore (HGK) na 400 kvadratnih metara, kao i na 200 kvadratnih metara kao individualne velike firme. Sveukupno je iz Hrvatske stiglo više od 40 firmi.

(Fena)