Sunčano uz malo do umjereno naoblačenje, od sredine dana zahlađenje s kišom

Jutros u Bosni i Hercegovini preovladava sunčano uz malo do umjereno oblačno. Na dijelu sjevera, istoka i jugoistoka je pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 6 stepeni, Široki Brijeg i Zvornik 12, Sokolac i Zenica 13, Doboj, Ivan Sedlo i Tuzla 14;, Banja Luka, Drvar, Livno i Mostar 15, Bijeljina i Trebinje 17, Prijedor, Sarajevo i Srebrenica 18, Bugojno, Gradačac i Sanski Most 19, Neum 20, Bihać 21 stepen.

Danas u prvom dijelu dana sunčano uz malo do umjereno naoblačenje i jugo koje će usloviti više temperature vazduha. Od sredine dana, postepeno pogoršanje vremena sa sjeverozapada koje će usloviti zahlađenje i do kraja dana će se proširiti na cijelu zemlju. U Bosni u nizinama prvo će padati kiša koja u večernjim satima i tokom noći na srijedu može prelaziti u susnježicu ili snijeg, a u višim područjima će padati samo snijeg. U Hercegovini će većinom padati kiša, snijeg može padati na planinama.

Vjetar umjeren i jak južnog smjera. U drugom dijelu dana vjetar postepeno mijenja smjer na sjever.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 23 i 28 stepeni, sa dolaskom padavina u opadanju., saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza   

Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati sa odmicanjem dana.

Prije podne ugodnije, potom vjetrovito, sa padavinama i zahlađenjem koje će se sa sjevera i sjeverozapada širiti prema ostatku zemlje. Hronični bolesnici i meteoropate imaće izraženije tegobe.

Moguće su reakcije u vidu glavobolje, promjene raspoloženja, reumatskih i bolova na mjestima povreda.

Takođe, usljed osjetnijeg pada temperature, astmatičari i osobe sa ishemijskim problemima trebaju biti oprezniji, te izbjegavati boravak na otvorenom i izlaganje jačim naporima.

—–

BIHAMK

Saobraća se po pretežno suhom kolovozu, oprez zbog odrona

U većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća se po pretežno suhom kolovozu, ali i dalje skrećemo pažnju na moguće odrone. S obzirom da meteorolozi do kraja dana najavljuju pogoršanje vremenske situacije, savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Na magistralnom putu Sarajevo-Foča, dionici Dobro Polje-Miljevina, vozila saobraćaju usporeno, jednom trakom.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača obustavljen je saobraćaj za vozila preko 30 tona, dok ostala vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz ograničenje brzine na 30 km/h.

Na magistralnim putevima Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most) i Stolac-Neum (na ulazu u Neum) zbog radova, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznice.

U narednih nekoliko dana izvodit će se sanacioni radovi na dionici magistralnog puta M-14 Srbljani-Bosanska Krupa, zbog čega će se od 07:30 do 16 sati saobraćati usporeno, jednom trakom.

Radovi se izvode i na magistralnim putevima: Kladanj- Vlasenica (Gojsalići), Tarčin-Konjic (na dvije lokacije), Jelah-Doboj (Kraševo), Travnik-Donji Vakuf (Komar), Jablanica-Potoci (Donja Jablanica), Čevljanovići-Nišići i Bijeljina-Rača, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku, te na magistralnom putu M-5 na tranzitu u Sarajevu (Bistrik-Vraca). Na mjestima izvođenja radova postavljena je privremena saobraćajna signalizacija čije poštivanje je obavezno.

Večeras (16.04.) od 19 sati do 06 sati u srijedu 17.04. zatvara se dionica A-1 Sarajevo zapad-Sarajevo sjever i ulaz na autocestu od ulice Safeta Zajke-Briješće-Butila-Sarajevo sjever.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 tona preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)