UN optužuje Izrael za “nezakonita” ograničenja humanitarne pomoći za Gazu

Izrael i dalje nameće “nezakonita” ograničenja humanitarne pomoći za Gazu, saopštio je u utorak Ured UN-a za ljudska prava, uprkos tvrdnjama Izraela i drugih da su ograničenja ublažena.

Izraelska ofanziva na pojas Gaze izazvana Hamasovim prekograničnim napadima 7. oktobra pretvorila je veći dio pojasa Gaze u pustoš, sa stotinama hiljada ljudi, koji su sada raseljeni i stisnuti u južni rub enklave.

Količina pomoći koja sada ulazi u Gazu je sporna, a Izrael i Washington tvrde da su tokovi pomoći porasli posljednjih dana, ali agencije UN-a kažu da je to još daleko ispod minimalnog nivoa potrebnog za zadovoljavanje osnovnih potreba.

“Izrael nastavlja da nameće nezakonita ograničenja na ulazak i distribuciju humanitarne pomoći i da sprovodi široko rasprostranjeno uništavanje civilne infrastrukture”, izjavila je Ravina Shamdasani, glasnogovornica Ureda UN-a za ljudska prava, na brifingu za novinare u Ženevi, ponavljajući pozive na nesputani pristup pomoći.

Izrael, koji negira da ometa pružanje humanitarne pomoći Gazi, suočio se s povećanim međunarodnim pritiskom da pusti više zaliha u pojas Gaze, od kako je 1. aprila napao konvoj pomoći, ubijajući međunarodne humanitarne radnike.

“Oni koji dostavljaju ili pokušavaju pristupiti humanitarnoj pomoći nikada ne smiju biti napadani”, dodala je Shamdasani, prenosi Reuters.

(Fena)