De Domenico: UN se još bore da spriječe glad u Pojasu Gaze

Ujedinjene nacije još se bore da spriječe glad u Pojasu Gaze, i iako je došlo do određenog poboljšanja u koordinaciji s Izraelom, isporuka pomoći u enklavi i dalje je suočena s poteškoćama, izjavio je visoki zvaničnik UN-a za humanitarnu pomoć.

Andrea De Domenico, čelnik Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih pitanja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, kazao je da se isporuka pomoći unutar Gaze suočava sa značajnim kašnjenjima na kontrolnim punktovima i da je prošle sedmice odbijeno 41 posto zahtjeva UN-a za isporuku pomoći sjevernoj Gazi.

“Mi se bavimo ovim plesom u kome da izvodimo jedan korak naprijed, dva koraka unazad, ili dva koraka naprijed, jedan korak unazad, što nas uglavnom ostavlja uvijek na istoj tački. Za svaku novu priliku koja nam se pruži, naći ćemo još jedan izazov s kojim se možemo nositi. Tako da nam je zaista, zaista teško da odemo tamo gdje bismo želeli da budemo”, kazao je De Domenico novinarima.

UN se dugo žale na prepreke za dobijanje pomoći i njeno distribuciju širom Gaze. Globalni bijes zbog humanitarne krize u enklavi od 2,3 miliona ljudi eskalirao je, međutim, nakon što su u izraelskim vazdušnim napadima 1. aprila ubijeni radnici Svjetske centralne kuhinje.

Izrael je otada odobrio ponovno otvaranje prelaza Erez u sjevernoj Gazi i privremeno korištenje luke Ashdod u južnom Izraelu nakon što je američki predsjednik Joe Biden zatražio mjere za ublažavanje humanitarne krize u Gazi, rekavši da bi se mogli odrediti uslovi za američku podršku Izraelu ako on ne djeluje.

“Došlo je do stalnog povećanja broja kamiona koji su ušli”. kazao je De Domenico, dodajući da UN ne znaju koliko je privatnih isporuka pomoći Izrael dopustio u sjevernu Gazu. On je, međutim, izjavio da fokus također treba biti na poboljšanju pristupa pomoći unutar Gaze.

“Problem je što nije samo u hrani. Problem je u tome što je glad mnogo složenija, mnogo je veća od jednostavnog unošenja brašna. Voda, kanalizacija i zdravlje osnovni su za suzbijanje gladi”, kazao je.

Američki zvaničnici primijetili su stalni napredak u količini pomoći koja ulazi u Gazu, saopštio je u utorak američki State Department, ali još uvijek nije na željenom nivou i Washington radi na tome da ga poboljša, prenosi Reuters.

(Fena)