Pretežno oblačno s kišom, susnježicom i snijegom

Jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. U nižim područjima Bosne pada kiša ili sunježica, a višim područjima snijeg. U sjevernim i zapadnim područjima Hercegovini kiša ili lokalni pljuskovi.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica, Ivan Sedlo -1 stepen, Sokolac, Tuzla 0, Bijeljina, Bugojno, Drvar, Livno, Sarajevo, Srebrenica, Zenica 1, Doboj, Sanski Most, Zvornik 2, Banja Luka, Bihać, Gradačac, Prijedor 3, Mostar 7, Široki Brijeg 8, Trebinje 12, Neum 13 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U nizinama Bosne sa kišom ili susnježicom, a u višim područjima sa snijegom. U Hercegovini lokalni pljuskovi. Djelimično smanjenje naoblačenja i postepeni prestanak padavina poslije podne i u večernjim satima.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 3 do 9, na jugu zemlje do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza   

Biometeorološka prognoza je nepovoljna.

Promjena vremena, padavine i niske temperature, naročito u jutarnjim i večernjim satima, loše će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba će se pojačati.

Uz porast sadržaja vlage u vazduhu i sjeverno strujanje, osjećaj hladnoće, takođe, će biti izraženiji.

Hronični bolesnici i meteoropate ne bi se trebali izlagati jačim naporima.

Poželjno je posvetiti više pažnje oblačenju.

—–

BIHAMK

U nižim predjelima, kolovoz je mokar i mjestimično zasniježen

Zbog saobraćajne nesreće na petlji Sarajevo sjever, ulazni krak na autocestu iz pravca Vogošće (učestvovala dva vozila), saobraća se usporeno.

Završen je policijski uviđaj saobraćajne nesreće, koja se dogodila na autocesti A-1 Kakanj-Visoko kod mjesta Seoča, i normalizovano je saobraćanje.

Zbog snježnih padavina koje su tokom noći i jutra zahvatile pojedine dijelove naše zemlje, na dionicama u višim predjelima ima snijega na kolovozu, a izdvajamo puteve Glamoč-Mlinište i Turbe-Banja Luka. U nižim predjelima, kolovoz je mokar i mjestimično zasniježen.

Za danas je najavljen početak radova na zamjeni rasvjete u tunelu Ormanica, na magistralnom putu Pelagićevo-Srebrenik, zbog čega će se svakog radnog dana od 8 do 15 sati saobraćati naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na magistralnim putevima Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most) i Stolac-Neum (na ulazu u Neum) zbog radova, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznice.

Radovi se izvode i na magistralnim putevima: Kladanj-Vlasenica (Gojsalići), Srbljani-Bosanska Krupa, Tarčin-Konjic (na dvije lokacije), Jelah-Doboj (Kraševo), Travnik-Donji Vakuf (Komar), Jablanica-Potoci (Donja Jablanica), Dobro Polje-Miljevina, Čevljanovići-Nišići i Bijeljina-Rača, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku, te na magistralnom putu M-5 na tranzitu u Sarajevu (Bistrik-Vraca). Na mjestima izvođenja radova postavljena je privremena saobraćajna signalizacija čije poštivanje je obavezno.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača obustavljen je saobraćaj za vozila preko 30 tona, dok ostala vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz ograničenje brzine na 30 km/h.

Naredna dva dana (18. i 19.04.) zbog obavljanje redovnog servisa tunela Ivan na dionici autoceste A-1 Tarčin-Bradina od 08 sati ujutro do završetka radova biće obustavljen saobraćaj i to u smjeru Tarčin-Bradina u četvrtak 18.04., a u smjeru Bradina-Tarčin u petak 19.04.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 tona preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)