Sva biračka mjesta u Hrvatskoj otvorena, stigli i neki prigovori

U Hrvatskoj, koja u srijedu bira 11. saziv Hrvatskog sabora, prvi birači već su obavili svoju dužnost, izašli su na biračka mjesta koja su se otvorila u 7 sati, potvrdila je Državna izborna komisija, do koje su stigli i neki birački prigovori.

Sva biračka mjesta u Hrvatskoj, a više ih je od 6. 500 su otvorena i glasanje teče uredno, kazala je članica DIK-a Ivana Belec.

Do DIK-a, dodala je, stižu prigovori pojedinih građana kojima su istekle olične karte, žale se da nisu uvedeni u popis birača.

Da bi se to moglo događati, DIK je upozorio prije izbora, te objasnio šta moraju učiniti građani koji dolaskom na biračko mjesto utvrde da im lična karta ne vrijedi.

Onaj ko nema važeću kar, ne znači da neće moći ostvariti svoje pravo, treba napraviti dodatan korak, otići do upravnog odjela, to je u pravilu matični ured, izvaditi plavu potvrdu, s njom se vratiti na biračko mjesto, dobiti glasački listić i glasovati, objasnio je ranije član i glasnogovornik DIK-a Slaven Hojski.

Naglasio je i da će na izbornu srijedu svi uredi državne uprave dežurati od 7 do 19 sati i uredno će izdavati te potvrde.

Belec ističe da je DIP u srijedu intervenisao i zbog prigovora da su anketari koji provode ispitivanja za izlazne ankete, sa svojom opremom postavljeni preblizu biračkim mjestima.

To je bio slučaj na dosta mjesta, DIK ih je zamolio da se udalje na primjerenu udaljenost, kazala je članica DIK-a, prenosi Hina.

Biračka mjesta u Hrvatskoj otvorena su do 19 sati, neka u inostranstvu, tj. u 11. izbornoj jedinici gdje saborske poslanike dva dana, u utorak i srijedu, biraju birači bez prebivališta u Hrvatskoj, zatvoriće se danas u 11 sati, konkretno tri biračka mjesta u Australiji, koja su prva otvorena u ponedeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu.   

O 151 saborskom poslaniku 11. saziva Hrvatskog sabora odlučuje 3 miliona i 773 hiljada birača, 127 hiljada manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3 miliona i 511 hiljada, bez prebivališta u njoj, aktivno registrovanih je 222.300 birača.

Koliko je birača iskoristilo svoje pravo do srijede u 11,30 sati, DIP će objaviti u podne.

(Fena)