Ambasada SAD-a: Sasvim je jasno ko je uzrok trenutne političke krize i ko zaoštrava tenzije u BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se putem društvenih mreža zvaničnim saopštenjem, u kome navodi da je jasno ko je uzrok političke krize u Bosni i Hercegovini.

“Svakome ko pomno prati dešavanja u BiH sasvim je jasno ko je uzrok trenutne političke krize u BiH i ko zaoštrava tenzije u zemlji. To nije međunarodna zajednica. Domaći politički lideri su ti, a naročito gospodin (predsjednik Republike Srpske Milorad) Dodik, koji posvećuje mnogo vremena i energije prebacujući krivicu za vlastite neuspjehe na druge. Sumnjamo da bi iko ko je posljednjih 15 godina pažljivo pratio politiku ove zemlje bio toliko naivan da mu povjeruje”, navodi se u reakciji ambasade SAD-a. 

Iz ambasade navode kako Sjedinjene Američke Države više od 30 godina rade u ime naroda Bosne i Hercegovine, te smo dosljedno i snažno pozivali političke lidere da usvoje reforme koje su potrebne za napredak zemlje ka NATO i EU.

“Čvrsto smo se držali tih standarda, a kada su stranački lideri predložili rješenja koja nisu u skladu s njima, izrazili smo svoju zabrinutost i privatno i javno. Nismo snizili standarde niti očekivanja da bismo usrećili čelnika bilo koje stranke”, poručuju iz Ambasade.

– žž”Znamo da neki ljudi nisu sretni zbog toga, pa tako i neki stranački lideri, ali mi nismo tu da njima udovoljavamo. Ovde smo da promovišemo, štitimo i branimo interese Amerike i bili smo sasvim jasni po tom pitanju: podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i podržavamo njenu integraciju u evroatlantske institucije. Ti su ciljevi zajednički nama i građanima Bosne i Hercegovine”, navodi se u u saopštenju ambasade SAD-a u BiH. 

(Fena)