Queer punk žurka sa poljskim duom SIKSA u OKC Abrašević

U petak, 19. aprila, na scenu OKC Abrašević po prvi puta penje se teatralni poljski queer punk duo SIKSA.

SIKSA (jidiš: שיקסע, romanizovano: šikse, pogrdan izraz za mladu ženu percipiranu kao vulgarnu, neiskusnu i nezrelu) je feministički duo sastavljen od glasa, basa, lirike i tijela.

SIKSINI koncerti kombinuju energiju punk koncerta, performativne poezije i savremenog plesa. U interakciji s publikom svaki nastup dobija jedinstvene dramske kvalitete. Unutar ograničenja instrumenata i prisutnosti na pozornicim duo pronalazi snagu za izgradnju vlastitog puta. Ponekad se temelji na djetinjstvu, drugi put na bajkama i legendama ili stvarnosti transformisanoj neobuzdanim viđenjem SIKSE. U radu SIKSE lično se susreće s političkim, neizgovoreno s gluhoćom.

SIKSA je odigrala preko 300 koncerata širom Evrope, od malih klubova i skvotova, preko galerija savremene umjetnosti do najvećih evropskih festivala.

Od početka 2023. godine, SIKSA je na turneji s najnovijom koncertnom sezonom pod nazivom …and the She-devil bangs with the bass (…a Vještica udara basom).

Koncert počinje u 21 sat, a već od 20 sati starta se sa slušaonicom najboljeg sa poljske alternativne scene prema SIKSINOM izboru. Na repertoaru su Szklane Oczy, Hugayz, Raut, No More Flowers, Life Scars, Sylvia Baudelaire, EUROPU$$EY5000 i još mnogo toga.

Ulaz slobodan.

(NovaSloboda.ba)