Odmor za oči: Kratkoća trešnjinog cvijeta

Cvjetanje trešnje se može uporediti sa meditacijom. Hanami. Ili, ako odaberete oblik poštovanja, onda to glasi kao: o-hanami. Zapravo, to samo znači “cvjetati” ili “gledati cvijeće”.

Ali, u Japanu, gdje se sakura, cvijet trešnje, slavi kao duhovno proljetno buđenje, ovo posmatranje sa poštovanjem, dio je identiteta čitavog jednog naroda.

Kako bi se Nijemcima omogućilo učešće na ovom praznikuu čula, 1990. godine je  putem TV Asahi osnovana Aleja cvjetova trešnje, duž Berlinskog zida, povodom ponovnog ujedinjenja (fotografija).

Emiter je tada pokrenuo veliku kampanju prikupljanja sredstava u Japanu kako bi se mogla ozeleniti bivša staza zida. Možda je ovih, u međuvremenu više od 1.000 stabala u okrugu Teltow, najljepši primjer kako se mogu stvoriti istinski cvjetajući pejsaži.

Obožavanje trešnjinog cvijeta u Japanu izvorno datira još od samuraja. Oni su Bushido držali kao ideal, kodeks časti, discipline i poštovanja. Svojim brzim nestajanjem, cvjetovi trešnje podsjećali su ratnike na to, koliko život može biti kratak i koliko se neustrašivo treba suočiti sa ovom kratkoćom.

(bams)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)