Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -6 stepeni, Ivan Sedlo 0, Sokolac 2, Bugojno i Drvar 3, Bihać, Sanski Most, Sarajevo i Srebrenica 4, Banja Luka 5, Doboj, Livno, Tuzla i Zenica 6, Gradačac 7, Trebinje 9, Široki Brijeg 10, Neum 11, Mostar 12 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom poslijepodneva smanjenje oblačnosti. Nešto manje oblačnosti se očekuje na jugu.

Vjetar većinom slab sjevernog smjera. Na području Hercegovine i jugozapadne Bosne umjereno jaka bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 10 i 16, na jugu zemlje do 19 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza   

Dodatna stabilizacija vremenskih prilika povoljno će djelovati na većinu ljudi, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata postepeno će se umanjiti.

Tokom jutarnjih sati trebali bi posvetiti više pažnje oblačenju i zaštiti od hladnoće, s obzirom da će temperature zrvazduha širom zemlje biti neuobičajeno niske.

Potom ugodnije, uz blago zatopljenje i vedrije.

Sa više sunca, opšta slika će, većim dijelom dana biti ljepša u Hercegovini.

—–

BIHAMK

Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, ovog jutra se saobraća po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, pa apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno.

Zbog redovnog servisiranja tunela Ivan na dionici autoceste A-1 Tarčin-Bradina danas do završetka radova obustavljen je saobraćaj u smjeru Bradina-Tarčin.

U toku je zamjena rasvjete u tunelu Ormanica, na magistralnom putu Pelagićevo-Srebrenik, zbog čega se svakog radnog dana od 8 do 15 sati saobraća naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Do kraja sedmice izvode se sanacioni radovi na dionici magistralnog puta M-14 Srbljani-Bosanska Krupa, zbog čega će se u vremenu od 07,30 do 16 sati saobraćati usporeno, jednom trakom.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na dionici magistralnog puta M-17 Tarčin-Konjic (u dužini od cca 100m), zbog čega je saobraćaj regulisan semaforima-naizmjeničnim propuštanjem vozila. Takođe, na ovoj dionici u toku su radovi i na polaganju cjevovoda, zbog čega je saobraćaj na mjestu radova usporen.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača vozila do 30 tona saobraćaju jednom trakom, uz ograničenje brzine na 30 km/h, dok je za vozila preko 30 tona saobraćaj obustavljen.

Na magistralnim putevima Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most) i Stolac-Neum (na ulazu u Neum) zbog radova, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznice.

Radovi se izvode i na magistralnim putevima: Jelah-Doboj, Dobro Polje-Miljevina, Travnik-Donji Vakuf (Komar), Jablanica-Potoci (u Donjoj Jablanici), Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići, na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku, kao i u Sarajevu (na tranzitu, od Bistrika prema Vracama). Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 tona preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)