Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Srbijanske vlasti pustile su iz pritvora zamjenika direktora Policije Kosova Dejana Jankovića koji je uhićen na graničnom prelazu Jarinje i optužen za narušavanje ustavnog poretka Srbije.

“Srbijanske su vlasti samovoljno dva dana ispitivale Jankovića a njegovo hapšenje samo je jedan od očajničkih osvetničkih činova Srbije nakon masovnog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope za članstvo Kosova u tu organizaciju”, saopštilaje u četvrtak kasno navečer kosovska ministrica vanjskih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz.

Srbijanske su vlasti privele zamjenika direktora kosovske policije i još četiri policijska službenika u srijedu na graničnim prijžželazima Kosova sa Srbijom, te na graničnim prelazima zadržale najmanje četiri autobusa s kosovskim građanima.

Iako je srbijanski MUP demantovao navode kosovskih dužnosnika o zadržavanju autobusa s registracijskim oznakama Kosova na prelazu Batrovci, te saopštio kako provode pojačane kontrole svih putnika, Kosovo je izvršilo snažan pritisak na međunarodne dužnosnike kako bi se blokade obustavile, a kosovski policajci pušteni na slobodu.

Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier, nakon sastanka s kosovskom predsjednicom Vjojsom Osmani, izrazio je zabrinutost SAD-a zbog događaja na graničnim prelazima, a ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde kazao je da je postupak Srbije neprihvatljiv i da se takvo ponašanje ne očekuje od zemlje kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji.

Nakon toga je i američko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo Srbiju da se suzdrži od jednostranih i nekoordiniaanih akcija, te da postupa transparentno i u punoj saglasnosti sa zakonom kada su u pitanju kosovski državljani koji su pritvoreni u Srbiji.

Iz Evropske unije su, takođe, upozorili Srbiju da blokada kosovskih autobusa na granici predstavlja kršenje sporazuma o slobodi kretanja i pozvali Beograd da prestane s takvim jednostranim akcijama.

(Fena)