Moderna kolonija roda

Coimbra, Portugal je poznat kao univerzitetski grad, a posjeta istorijskoj biblioteci se preporučuje u svakom turističkom vodiču. Ali, svako ko voli ptice, naći će još nešto interesantno za pogledati u močvarama izvan grada. Tamo su bijele rode počele graditi svoja gnijezda na stubovima visokonaponskih dalekovoda  još od vremena 1990.ih.

Godine 1996. genetičar Antonio Lima de Faria slučajno je primijetio simetrični raspored u neobičnom položaju. U to vrijeme izbrojao je 24 gnijezda, o kojima je kasnije izvijestio u stručnom časopisu.

Ptice, takođe, vole udobnost. Postoji razlog zašto rode u velikom broju naseljavaju dalekovodne stubove u gradu Coimbri: odavde nije daleko do sljedećeg otvorenog smetljišta. Tamo im organski otpad služi kao izvor hrane tokom cijele godine. Zašto onda letjeti u zapadnu Afriku u jesen i ponovo se vraćati u proljeće?

Između 1995. i 2015. godine broj roda u Portugalu porastao je sa 1.200 na više od 15.000; Slično je i u Španiji. Mlade ptice iz ovih zemalja često migriraju na jug tek u prvih nekoliko godina – nakon toga većina ostaje trajno na Iberijskom poluotoku.

(welt)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)