Projekat mapiranja materijalne i nematerijalne baštine na području Grada Mostara

Turistička zajednica Grada Mostara je u saradnji sa Gradom Mostarom, Eriksson Nikola Tesla iz Zagreba, te Eronetom Mostar, na 25. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, prezentirala projekat MapApp. Riječ je projektu inkluzije lokalne zajednice u proces mapiranja materijalne i nematerijalne baštine na području Grada Mostara.

Ivica Projić, Eriksson Nikola Tesla, i Pero Vučić, predstavnik Eroneta Mostar, u tom kontekstu su prezentirali aplikaciju MapApp kao alat u mapiranju turističkih lokacija. Za potrebe prezentacije, mapirano je nekoliko turističkih lokaliteta u Gradu Mostaru, kako bi se auditoriju pokazali praktični koraci mapiranja.

Turistička zajednica Grada Mostara projekat će provoditi u fazi pilotiranja, a u mapiranje će biti uključene nevladine organizacije, srednje strukovne turističko-ugostiteljske orijentacije, Fakultet za turizam Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, muzeji, te svi učesnici u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti.

Imajući u vidu potrebu mapiranja materijalne i nematerijalne baštine u Gradu Mostaru, Turistička zajednica i Grad Mostar smatraju da je ovaj projekat od izuzetne važnosti za održivi razvoj turizma i bogaćenje turističke ponude, koja bi lako bila dostupna turistima i omogućavala im duži boravak u Gradu Mostaru.

Turistička zajednica bi nakon završetka skupljanja podataka, zadržala vlasništvo nad bazom podataka, podacima, što omogućava upravljanje resursima, njihovu održivost i kontrolu.

(NovaSloboda.ba)