SIPA: U Zenici uhapšen osumnjičeni za terorizam

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su, postupajući po usmenom nalogu Suda Bosne i Hercegovine na području Zenice realizovali pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stari na dvije lokacije i slobode lišili jedno lice, saopšteno je iz SIPA-e.

Lice je lišeno slobode zbog postojanja osnovane sumnje da je počinilo krivično djelo terorizam propisan Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Nakon lišenja. lice je sprovedeno u prostorije SIPA radio kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog. O daljem statusu lica će se odrediti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Izvršenim pretresima otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku i to dva mobilna telefona, nož i pištolj, za koji se sumnja da je koristio na snimku, a za koji je na licu mjesta utvrđeno da se u stvari ne radi o pravom vatrenom oružju.

Prema prikupljenim saznanjima lice  lišeno slobode je na svom Facebook profilu objavilo video snimak na koomer se isti nalazi, te predstavlja kao Edin Podgora i govori da je krenuo ubijati nevjernike i čifute, te neprijatelje muslimana i govori da će ubijati nožem koji se vidi na videu, kao i pištoljem nepoznate make.

Navedene aktivnosti su realizovane u saradnji sa Obavještajno bezbjednosnom agencijom Bosne i Hercegovine i Ministarstvom unutrašnjih poslova ZDK-a.

M. N.

(NovaSloboda.ba)