Zatvoren 25. Međunarodni sajam privrede – Mostar 2024.

Dvadeset peti međunarodni sajam privrede – Mostar 2024., na kome se predstavilo više od 800 izlagača iz 30 zemalja, u subotu je zatvorio svoja vrata.

Ovogodišnjim sajmom, koji se održao od 16. do 20. aprila, prema riječima organizatora, podignuta je ljestvica kad je riječ o predstavljanju izlagača, samoj organizaciji, izgledu štandova i konferencijskom i zabavnom dijelu manifestacije.

“Slobodno možemo kazati da je ovo bilo najbolje izdanje sajma. Prema reakcijama izlagača i posjetilaca imali smo sajam kakvog se ne bi postidjeli ni veći gradovi u regiji, pa i u svijetu. Hvala svima koji su doprinijeli organizaciji, kako izložbenog tako i konferencijskog dijela sajma i tako Mostarski sajam čvrsto pozicionirali u sami vrh najboljih sajmova u regiji”, kazala je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Zemlja partner 25. međunarodnog sajma privrede u Mostaru bila je Republika Hrvatska, koja se na Sajmu predstavila na više od 400 kvadratnih metara s 43 firme.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je, u prisutnosti brojnih lidera iz regije, proglasio sajam otvorenim. S govornice Mostarskog sajma poslate su poruke mira i o potrebi međusobne saradnje zemalja regije, koje je prenijelo oko 300 akreditovanih novinara, poslavši pozitivnu sliku iz Mostara u cijeli svijet.

Izlagači su iskazali jak preduzetnički duh, što je rezultiralo brojnim poslovnim dogovorima. Interes za nastup na sajmu pokazale su i zemlje koje ranije nisu bile prisutne u Mostaru, a nekoliko država pokazalo je interes da nam budu zemlja partner, o čemu ćemo javnost obavijesti kad se postigne konkretan dogovor.

Tokom sajma, održano je nekoliko izuzetno posjećenih i značajnih konferencija, foruma, stručnih skupova, radionica i okruglih stolova, od kojih izdvajamo Treći mostarski ekonomski forum, u organizaciji Privredne komore FBiH i Hrvatske gospodarske komore, na kome je dominantna tema bila EU perspektiva BiH.

Na sajmu se govorilo u ulaganjima u BiH, potpisan je sporazum o saradnji s FIPA-om, o korištenju evropskih fondova, prekograničnoj saradnji, gastronomiji, zapošljavanju mladih, digitalizaciji, turizmu, intelektualnom vlasništvu, IT sektoru.

Brojni posjetiocii mogli su uživati u raznovrsnom kulturno-zabavnom programu za sve uzraste. Dodijeljene su i nagrade najboljim vinima, kao i priznanja za najuspješniji nastup na 25. međunarodnom sajmu privrede.

(Fena)