Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. U nizinama većinom pada slaba kiša. Lokalni pljusak je registrovan na jugu Hercegovine. Na planinama pada i slab snijeg.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica – 5 stepeni, Sokolac 3, Srebrenica i Tuzla 5, Banja Luka, Gradačac i Trebinje 6, Bijeljina, Doboj i Prijedor 7, Široki Brijeg 10, Mostar 12 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U nizinama će većinom padati slaba kiša, lokalno i pljusak. U višim područjima će padati i slab snijeg. Prestanak padavina u večernjim satima.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 5 i 11, na jugu zemlje do 15 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza   

Biometeorološka prognoza je nepovoljna.

Nestabilne vremenske prilike, padavine i niže temperature, kod hroničnih bolesnika i meteoropata, naročito osoba sa plućnim problemima i bolestima krvnih sudova, uzrokovaće izraženije tegobe.

Takođe, osjećaj hladnoće će se pojačati, usljed većeg sadržaja vlage u vazduhu, te sjevernog strujanja.

Poželjno je biti oprezniji, prikladno se obući i umanjiti aktivnosti.

Sa kasnim večernjim satima, opšta slika blago će se poboljšati.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu

U većem dijelu Bosne i Hercegovine jutros se saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu, uz slabiju frekvenciju vozila. Upozoravamo na odrone kamenja na kolovoz. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise. Vozači, prilagodite vožnju trenutnim uslovima i stanju na putevima. Obavezno držite odstojanje između vozila i izbjegavajte rizična preticanja.

Na magistralnim putevima Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most) i Stolac-Neum (na ulazu u Neum) zbog radova, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznice.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača, vozila do 30 tona saobraćaju jednom trakom, uz ograničenje brzine na 30 km/h, dok je za vozila preko 30 tona saobraćaj obustavljen.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na dionici magistralnog puta M-17 Tarčin-Konjic (u dužini od oko 100 metara), zbog čega je saobraćaj regulisan semaforima-naizmjeničnim propuštanjem vozila. Takođe, na ovoj dionici u toku su radovi i na polaganju cjevovoda, zbog čega je saobraćaj na mjestu radova usporen.

Radovi se izvode i na magistralnim putevima: Pelagićevo-Srebrenik (tunel Ormanica), Kladanj- Vlasenica (Gojsalići), Jelah-Doboj (Karuše), Dobro Polje-Miljevina, Travnik-Donji Vakuf (Komar), Jablanica-Potoci (u Donjoj Jablanici), Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići, na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku, kao i u Sarajevu (na tranzitu, od Bistrika prema Vracama). Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Zbog održavanja biciklističke trke danas (21.04.) od 11,45 do 15 sati dolaziti će do etapnih obustavljanja saobraćaja na relaciji Rudanka- Doboj- Auto-put “9. januar”- Klašnice- Banja Luka.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 tona preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)