Zelenski: Američka pomoć će spasiti živote i donijeti pravedan kraj rata s Rusijom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je zahvalnost što je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio zakona o stranoj pomoći njegovoj zemlji i kazao je da će ta pomoć spasiti živote i “donijeti pravedan kraj” rata s Rusijom.

“Zahvalan sam Predstavničkom domu Sjedinjenih Američkih Država, objema stranama i lično predsjedniku Mikeu Johnsonu na odluci koja drži istoriju na pravom putu”, napisao je Zelenski na društvenoj mreži X.

Ukrajinski predsjednik naglasio je da će to “spriječiti širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života i pomoći da obe naše zemlje postanu jače”.

“Svakako ćemo iskoristiti američku podršku da ojačamo obe naše zemlje i donesemo pravedan kraj ovog rata. Rata koji Putin mora izgubiti”, kazao je.

Očekuje se da će američki Senat, koji je donio sličnu mjeru prije dva mjeseca, iduće sedmice odobriti te zakone i proslijediti ih predsjedniku Joeu Bidenu na potpisivanje.

“To je vanredna podrška koja nam je potrebna da održimo finansijsku stabilnost i pobijedmo”, istakao je ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko u objavi na društvenoj mreži X.

Premijer Denis Šmihal, u poruci na Telegramu, naveo je da je usvajanje zakona dokaz da su Sjedinjene Američke Države pokazale “vođstvo i odlučnost” u borbi za mir i bezbjednost.

Šmihal je izrazio zahvalnost na odobrenju odredbi koje bi pomogle da se pripremi teren za Sjedinjene Američke Države da konfiskuju rusku imovinu i predaju je Ukrajini na obnovu nakon ratnih razaranja.

“Dobićemo važan resurs za pobjedu i obnovu”, napisao je on na Telegramu, prenosi Reuters.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u subotu paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i druge saveznike Sjedinjenih Američkih Država. Dom je usvojio zakon o pomoći Ukrajini u vrijednosti od 60,8 milijardi dolara.

(Fena)