Pet eura, molim!

Turisti prave selfije dok se voze na gondoli, dok se na mostu guraju turisti,

Sve u tolikoj mjeri, da to skoro nije normalno.I pak, ne radi se o uobičajenoj gužvi turista u Veneciji, nego o demonstracijama protiv nove odluke gradske vlade u plaćanju dnevne karte od pet eura, za turiste koji posjećuju ovaj grad.

To bi trebalo da reguliše broj posjetilaca i biće elektronski kontrolisano. Sa 15 miliona gostiju tokom jedne godine, Venecija spada u jedan od najposjećenijih ciljeva putovanja u svijetu.

(welt)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)

Venecija je postala prvi grad u svijetu koji je uveo sistem plaćanja ulaska za turiste, u nastojanju da smanji gužve koje guše grad na kanalima tokom vrhunca sezone praznika.

Svaki posjetilac koji ne ostaje noćiti u gradu mora od 25. aprila, na italijanski državni praznik, kupiti online ulaznicu od 5 eura, prije nego što uđe u grad u laguni. To je prvi od ukupno 29 dana ove godine kada će se posjetiocima naplaćivati ulaz.

Naime, ulaznice će biti potrebne samo za 29 udarnih turističkih dana tokom 2024. godine, uglavnom vikendima od maja do jula. Hoće li ovakva mjera pokazati rezultate, pomno će se pratiti u drugim turističkim odredištima širom svijeta koja se teško nose s masovnim turizmom.

Iako na gradskim ulazima nema barijera kojima bi se osiguralo da svi ljudi imaju propusnicu, inspektori će obavljati nasumične provjere. Biće na glavnim gradskim ulazima i oko njih, posebno na željezničkoj sstanici Santa Lucia, provjeravajući posjetioce na licu mjesta.

Turisti koji nemaju ulaznicu biće na početku upućeni kako da je kupe, ali bi mogli riskirati novčane kazne u rasponu od 50 do 300 eura ako se ogluše. Plaćaće je samo dnevni turisti koji dolaze u stari grad između 8,30 i 16,00 sati, a osobe s invaliditetom, oni koji borave u hotelima i mlađi od 14 godina od toga su izuzeti.

(news)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)