Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora 16. maja

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u četvrtak je donio je Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora, koje će se održati 16. maja.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je odluku donio na osnovu odredbi Ustava Republike Hrvatske i Zakona o izborima poslanika u Hrvatski sabor..

Prema Odluci hrvatskog predsjednika, prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora održat će se u četvrtak, 16. maja u 11 sati u zgradi Hrvatskog sabora u Zagrebu.

Izbori poslanika u Hrvatski sabor održani su 17. aprila, a predsjednik Vrhovnog suda i Državne izborne komisije Radovan Dobronić uručio je Milanoviću Konačne rezultate izbora poslanika za Hrvatski sabor 29. aprila.

U četvrtak je Andrej Plenković potvrdio kako ima 76 potpisa za formiranje Vlade RH. 

HDZ je s partnerima osvojio 61 mandat, podršku će dobiti od 12 poslanika Domovinskog pokreta (DP), a ostala tri dobiti će iz Kluba manjina u Hrvatskom saboru.

DP, kao manji koalicioni partner u budućoj vlasti, dobio je tri resora – poljoprivredu, privredu i demografiju i useljeništvo, za što će se osnovati novo ministarstvo, potvrdile su obe strane. Uz ministarske pozicije, dobijaju i dva mjesta podpredsjednika Vlade, te jedno podpredsjednika Sabora.

(Fena)