Crnogorska vlada usvojila amandmane na prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vlada Crne Gore usvojila je u subotu naveče, na elektronskoj sjednici, amandmane na prijedlog Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, javljaju “Vijesti”.

U prvom amandmanu piše: “… Ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini”. U drugom se navodi: “Potvrđujući nepovredivost Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama”.

“Vijestima” je iz više izvora iz Vlade potvrđeno da je podpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić izdvojio mišljenje, a da ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković nije glasao.

Joković je lider, a Šćekić podpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP).

U prijedlogu Vladine informacija o amandmanima, u koju su “Vijesti” imale uvid, piše da Crna Gora kao država koja gaji kulturu sjećanja i održava dobrosusjedske odnose, pokazuje “poseban senzibilitet prema onim temama koje su od važnosti za suživot, saradnju i pomirenje u regiji”.

U tom kontekstu, kako se navodi, od vitalnog je značaja da se, po pitanju predložene rezolucije, izbjegnu svi nesporazumi, nerazumijevanja i politizacija njenog teksta, “odnosno da se očuvaju njene civilizacijske namjere, ne ostavljajući mjesta dilemama i pogrešnim interpretacijama”.

“Uzimajući u obzir diskusiju koja se povodom prijedloga rezolucije povela u sjedištu Ujedinjenih nacija, kao i u Crnoj Gori, ali i u regiji, potrebno je zauzeti pomiriteljski i prijateljski stav, tako što bi se dopunom teksta prijedloga rezolucije otklonile sve sumnje u mogućnosti njene navodne zloupotrebe. S tim u vezi, preporučljivo je da tekst prijedloga rezolucije sadrži i dvije, adekvatno definisane i pozicionirane, amandmanske formulacije, kojima će se nedvosmisleno potcrtati da je krivica za zločin genocida individualna, te da ne može biti pripisana nijednom narodu, etničkoj ili vjerskoj grupi. Takođe, uputno je ukazati i na neophodnost očuvanja odredbi Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini”, piše u prijedlogu informacije.

U njemu stoji i da se predlaže da Vlada zaduži Ministarstvo vanjskih poslova da navedene sugestije formulira i na adekvatan način ih uputi predlagačima rezolucije.

(Fena)