Koncert “Od klasike do latino-jazz sevdaha” u Pavarotti centru

Sarajevske umjetnice, Tatjana Romanić (violina) i Milica Pap (klavir) održaće u Mostaru koncert pod nazivom “Od klasike do latino-jazz sevdaha”. Radi se o jednom u nizu koncerata, u okviru njihove mini turneje po Hercegovini.

Koncert je, inače, koncipiran kao svojevrsno muzičko putovanje kroz vrijeme, a bit će upriličen u koncertnoj sali Muzičkog centra Pavarotti, u srijedu, 15. 5. 2024. godine, s početkom u 19 sati.

Pogram:

G. F. Händel: Sonata za violinu i klavir br. 6, E dur

Adagio

Allegro

Largo

Allegro

J. Brahms: Sonata za klavir i violinu br. 3, d mol

Allegro

Adagio

Un poco presto e con sentimento

Presto

agitato

D. Pejačević: Minijature za violinu i glasovir:

Romanze op.22

Canzonetta op.8

Menuet op.18

S.Fejzić: “Bolero of Rainy Day”, za violinu i klavir

“Bosna nova”, za violinu i klavir

Tatjana Romanić, viola/violina, rođena je u Sarajevu u porodici muzičara. Sa šest godina počinje učiti violinu u Osnovnoj muzičkoj školi u Sarajevu, klasa Bašica Ivo, prof. Nakon završene Osnovne muzičke škole upisuje Srednju muzičku školu u Sarajevu, klasa prof. Sagrestano Đino i Hrvoje Tisler,prof. Septembra 1992. godine započinje redovan studij na Muzičkoj akademiji u Grazu, klasa red. prof. H. Auersperg (Hochschule fuer Musik und darstellende Kunst Graz), gdje redovno studira do 1996. godine, kada prelazi u Beč u klasu prof. R. Kuechela, a nakon toga u klasu prof. B. Kuschnira i M. Vinokurova.

Vraća se 1999. godine u Sarajevo, gdje upisuje studij viole na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, klasa red. prof. Radoslava Medle ,iz čije klase dvije godine kasnije prelazi u klasu red. prof. Kamhi Davida, gdje nakon diplomskog upisuje i 2006. godine završava postdiplomski studij. Tokom školovanja osvaja brojne prve i druge nagrade na takmičenjima SFRJ i BiH. Članica je brojnih kamernih sastava, orkestara i nastupa kao solista. Učestvovala je na brojnim seminarima i majstorskim kursevima, od kojih treba istaći kurs Majstorske klase J. Bashmeta 2003.g., Siena, Italija. Obišla je zemlje od Amerike do Kine nastupajući kao solista i članica kamernih ansambala i orkestara. Od 1999. do 2001. godine. je bila član Sarajevske filharmonije, a potom radi kao prof. viole od 2005. do 2018 .godine na Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu. Asistirala je red. prof. D. Mihailoviću na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu od 2007. do 2009. godine, a od 2010. do 2016. godine bila je asistent i Viši asistent na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Trenutno je na Masteru iz violine na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu u klasi red. prof. Vladimira Markovića. Od 2018. godine je na funkciji direktorice Srednje muzičke škole Sarajevo.

Milica Pap, klavir, je rođena u Sarajevu, u porodici muzičara, gdje je završila niže i srednje muzičko obrazovanje u klasama prof. Faride Mušanović i prof. Angeline Pap. Redovne studije nastavlja 1991. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Zorice D. Stošić, gdje je i magistrirala.

Dobitnik je brojnih nagrada za vrijeme studija i laureat raznih takmičenja. Milica se usavršavala kod renomiranih pijanista i pedagoga: A. Valdma, N. LJ. Starkman, S. Bogino, S. Dorensky, L. Istvan, Y. Kot, R. Kehrer, L. Pogorelich, itd. Koncertirala je širom Evrope, Maroka i Rusije. Specijalističke studije klavira / fuge / kompozicije / harmonije/ polifonije završava u Luksemburgu, 2003/2004. godine. Pedagoški rad započinje u Muzičkoj školi “Mokranjac” u Beogradu 1995. godine. Vraća se 1997. godine u Srednju muzičku školu, gdje radi kao profesor klavira, kamerne muzike i korepeticije, a od 2006. godine postaje Docent za klavir obavezni predmet struke na Muzičkoj akademiji Sarajevo; istovremeno radi kao korepetitor u Sarajevskoj operi u sezoni 2006/2007.

U periodu 2008-2010. godie živi i radi, koncertira solistički i kao kamerni muzičar u Francuskoj, gdje snima CD ”Récital du Printemps”; zatim nastavlja svoj život u Rusiji, Ekaterinburg, od 2010. do 2012. godine. Nastupa na koncertima kamerne muzike u klavirskom duetu sa svojom majkom, prof. A. Pap; održava solističke koncerte u organizaciji “Francuske alijanse” i seminare u Uralskoj oblasti Sverdlovsk. Nastupala je sa violinistom Fernandom Iaciu (Francuska / Rumunija) u Francuskoj i Rusiji, zatim sa orkestrom Muzičke akademije “M.P. Mussorgsky”, Ekaterinburg, kao i Ekaterinburškom filharmonijom mladih i dirigentom Baatarzhavyn Enhbaatar. Od 2012. do 2019. godine bila je zaposlena kao umjetnički saradnik, korepetitor u Školi za muzičke talente u Ćupriji. Premijerno u regionu Jugoslavije, izvela je A. Borodina Sonatu u h-molu za violončelo i klavir (duo sa Ž. Ivovićem, violončelo), na Kolarcu, maja 2014. godine, a kao član klavirskog dua “M2” sa Milicom Sekulić, pijanistkinjom, nastupila je u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, kao i u Bošnjačkom institutu “Fondacija Adil Zulfikarpašić” u Sarajevu, februara 2015. godine, izvodeći premijerno kompoziciju “Balkan Madness”, napisanu i posvećenu ovom klavirskom duetu od strane sarajevskog kompozitora i kolege Samira Fejzića, prof. U saradnji sa gudačkim kvartetom “Il Belpaese”, nastupila je novembra 2016. godine u velikoj sali Kolarca. Zaposlena je od 2019. godine kao nastavnik klavira, kamerne muzike, korepeticije / korepetitor, u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu i ostvaruje umjetničku saradnju sa violisticom/violinisticom Tatjanom Romanić („Sarajevska zima“ 2021, 2024, itd..)

(NovaSloboda.ba)