Od boemstva do vječnosti: Raskoš moderne umjetnosti, remek djela uz zbirke MTA Fondacije

Izložbom Od boemstva do vječnosti: raskoš moderne umjetnosti od 1900-ih do 1970-ih, koja će trajati od 14. maja do 30. juna u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, javnosti će biti predstavljena remek-djela iz zbirke MTA Fondacije.

Ovu putujuću izložbu organizovala je M.T. Abraham Grupa, uz pomoć 24sata i uz podršku  Turističke zajednice Grada Zagreba i Galerije Klovićevi dvori.

Izuzetnom likovnom manifestacijom publici će biti prezentovana likovna ostvarenja važnih umjetničkih pokreta modernizma, kao što su fovizam, kubizam, futurizam i apstrakcionizam, a koja su stvarali slavni umjetnici Edgar Degas, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Kees Van Dongen, Tamara de Lempicka, Gabriele Munter, Suzanne Valadon Auguste Herbin, Roberto Matta, Alberto Magnelli i drugi.

U suštini, ovaj kaleidoskop imena i pokreta pruža jedinstvenu priliku analiziranja raznovrsnosti umjetnosti dvadesetog vijeka.

Uz to, uključujući savremene muzejske alate i poštujući pri tom stilsku podjelu i vremensku

hronologiju, izložba će biti koncipirana kao edukativna avantura za sve uzraste. Namjeru joj je pokazati odjeke evropskog likovnog stvaralaštva u cijelom svijetu, koji su kreirali jedan od najznačajnijih svjetova u istoriji umjetnosti.

Stoga je evidentno da će se Zagrebu, ali i cjelokupnoj regiji, ponuditi jedna izuzetna likovna manifestacija,  koja će dodatno obogatiti kvalitetnu umjetničku ponudu u Hrvatskoj. Izložbom u Galeriji Klovićevi dvori, grad Zagreb biće stjecište evropskih stvaralačkih stremljenja i kultura.

Umjetnine koje će biti izložene u Klovićevim dvorima imaju bogatu istoriju izlaganja, predmet su brojnih naučnihnih analiza, a objavljena su u brojnim likovnim publikacijama. Uz to, autori čija su djela vlasništvo MTA Fondacije, svojim stvaralaštvom su participirali u najznačajnijim kolekcijama u istoriji.

Takođe, neke od trenutno najvažnijih izložbi u Evropi prikazuju djela autora, koji će biti prikazani na izložbi Od boemstva do vječnosti: raskoš moderne umjetnosti od 1900.ih do 1970. ih , pa se tako brojna djela čuvenog Keesa Van Dongena mogu vidjeti na najvažnijoj pariškoj izložbi Le Paris de la modernité 1905-1925 u Petit Palais, na kojoj se mogu vidjeti i djela autora iz MTA Fondacije, kao što su Modigliani, Tamara de Lempicka, Jean Metzinger, Mela Muter, Josef Csàky, Albert Gleizes itd. Izložba slika jedne od najvažnijih umjetnica Evrope Gabriele Münter održava se u Tate Modern gallery u Londonu, a njen naziv je Expressionists Kandinsky, Münter And The Blue Rider, opus osebujne Suzanne Valadon može se vidjeti na izložbi Suzanne Valadon – moderna epoha u Museu Nacional d’Art de Catalunya u Barceloni, dok je cjelokupan opus revolucionarnog Augusta Herbina razvidan na autorovoj retrospektivnoj izložbi u Musée de Montmartre u Parizu, a djela Alberta Magnellia obogatila su postavku Georges Pompidou centra.

Posjetiocima će jasno biti predočen jedan svijet u umjetnosti, koji je stvorio boemstvo i u kome su se rušile norme i otkrivale nove kreativne dimenzije. Istovremeno, se ovom izložbom svakako podstiče kulturna interakcija i produbljuje razumijevanje evropske moderne umjetnosti koja itekako može imati važnosti u povezivanju različitih stvaralačkih krugova.

(NovaSloboda.ba)