Danas su se navršila 23 mjeseca od terorizma na Partizanskom spomen groblju u Mostaru

Danas, 14. maja, navršila su se 23 mjeseca od brutalnog terorističkog napada na Partizansko spomen groblje u Mostaru – Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Kako je to običaj u Mostaru, policija i dalje šuti ili bolje reći ne djeluje. Istraga je i dalje u toku, kažu.

Tužilaštvo i dalje, takođe, šuti. Vlast šuti i daje lažna obećanja i uvjerava nas da je u Mostaru sve u redu, a Nacionalni spomenik BiH i od njihove nebrige se urušava, saopšteno je iz UABNOR-a Mostara.

“U međuvremenu, takozvani navijači, koji su uglavnom postali izvršioci prljavih poslova za nalogodavce iz mraka, siju strah po gradu. Napadaju i premlaćuju druge, oružano upadaju u kuće, atakuju na infrastrukturu suparničkog kluba, ukratko rade sve ono zbog čega se nisu okupili ili možda baš jesu, a navijanje je paravan. Istovremeno dočekuju goste koji posjećuju Partizansko spomen groblje sa uvredljivim dobacivanjem i nacističkim pozdravima. I to policija uredno isprati, ali ne reaguje.

A sve skupa zaključak je da se atmosfera stvorena kontinuiranim rušenjem Partizanskog spomen groblja prenijela na cijeli grad i da brojni građani ponovo, kao nekad, sa velikim oprezom prelaze famozni Bulevar, nekadašnju ratnu liniju. Šutnja svih relevantnih institucija i nedostatak odlučne akcije navodi nas na misao da je možda ovo i bio cilj.

Kad se to sagleda i laiku je sasvim jasno da je navijanje paravan za djelovanje na principima evropskih neonacističkih grupa, koje, kod nas, po izdatim saopštenjima brane i sami klubovi i aktuelna politika.

Po ko zna koji put ponavljamo, ovo nisu ispadi huligana, ovo je mnogo više od toga, a posljedice su danas svima vidljive u gradu. Zabijanje glave u pijesak opasno je radikalizovalo  stanje u gradu, zato gospodo iz politike nazovite stvari pravim imenom i djelujte onako kako se prema ovakvim pojavama i kreatorima pojava djeluje u civilizovanom svijetu dok nije prekasno. Ako nastavite sa nedjelovanjem, jasno je da ćete svima pokazati da ste saučesnici i kreatori ovog zla. Oštre sankcije i zabrana djelovanja za sve koji preko sporta šire mržnju, netrpeljivost i remete nacionalne i sve druge odnose u gradu, jedino su rješenje.

Dosta je.

Zato, zbog ukupne situacije u gradu, tražimo, hitnu sjednicu Gradskog vijeća Mostara i Skupštine HNK-a sa samo jednom tačkom dnevnog reda: bezbjedonosna situacija u gradu.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!”, navodi se u saopštenju UABNOR-a Mostara.

(NovaSloboda.ba)