Obilježavanje Međunarodnog dana porodice u Mostaru

Udruženje za edukaciju i razvoj “Dignitet”, u saradnji sa Srednjom ekonomskom i ugostiteljsko-turističkom školom iz Mostara, najavljuje radionicu  povodom Međunarodnog dana porodice.

Radionica će se održati  15. maja u prostorijama Centra za kulturu Mostar, sa početkom u 18 sati.

Tema radionice je „Jačanje porodičnih veza kroz komunikaciju“. Radionica se fokusira na važnost otvorene i empatične komunikacije unutar porodice kako bi se poboljšali odnosi među članovima i riješili određeni izazovi  na konstruktivan način. Važno je kontinuirano raditi na podizanju svijesti o važnosti porodice u današnjem društvu, te promicanje znanja o društveno-ekonomskim i demografskim trendovima koji utiču na porodični život.

Voditeljice radionice su prof. mr. Edisa Demić, direktorica Udruženja “Dignitet” i Sanja Gološ, pedagog Srednje ekonomsko i ugostiteljsko-turističke škole iz Mostara.

“Putem radionice, želimo podstaći razgovor o sveprisutnim  izazovima sa kojima se sučeljava savremena porodica. U današnjem haotičnom društvenom sistemu, važno je osvijestiti emocionalnu povezanost unutar porodice i njenu ulogu u razvoju članova i društva u cjelini.  Porodica je izvor prvih iskustava o sebi i drugima, te je ključna za formiranje slike o sebi, samopoštovanja i samopouzdanja. U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana porodice, želimo podstaći porodice da njeguju svoje vrijednosti te da svakodnevno odvajaju vrijeme za porodične aktivnosti koje jačaju međusobne odnose“, kaže Demić.

Međunarodni dan porodice, 15. maj, pruža priliku za promicanje svijesti o važnosti porodice te za raspravu o pitanjima koja se tiču porodičnog života.

Obilježavanje ovog dana provodi se uz podršku Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a u sklopu projekta „Bez nasilja, bez izgovora“.

(NovaSloboda.ba)