Pretežno oblačno i nestabilno

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 4 stepena, Ivan Sedlo 9, Sokolac 10, Bugojno, Sarajevo i Srebrenica 11, Banja Luka, Drvar, Gradačac, Široki Brijeg i Zvornik 12, Prijedor, Sanski Most i Zenica 13, Bihać, Tuzla 14, Doboj, Mostar i Trebinje 15, Neum 18

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Od sredine dana prema večernjim satima, širom zemlje povremeno može padati slaba kiša ili lokalni pljusak praćen grmljavinom.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 17 i 23 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza   

Tmurno vrijeme, uz svježije jutro, povećano naoblačenje, sjeverno strujanje u Bosni i ne suviše jak južni vjetar u Hercegovini, kod većine ljudi će pretežno djelovati na raspoloženje, a hroničnim bolesnicima će uzrokovati umjerene poteškoće.

Većim dijelom dana, opšta slika neće se bitnije promijeniti, bez izraženijih oscilacija u pogledu temperatura vazduha.

Od meteopatskih reakcija, kod osjetljivih osoba moguće su glavobolja, nervoza, dekoncentracija.

—–

BIHAMK

Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu,

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a skrećemo pažnju na moguće odrone, kao i na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle. Savjetujemo oprezniju vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja.

Zbog redovnog servisiranja tunela Vis, 25. novembar i Grab na autocesti A-1 zatvoren je smjer Lepenica-Tarčin, a vozila do završetka radova saobraćaju dvosmjerno, suprotnom stranom autoceste.

Na magistralnom putu Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most) zbog radova, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

U toku su sanacioni radovi na magistralnom putu M-17 Nemila-Lašva, zbog čega vozila svakog dana, osim nedelje od 07 do 17 sati, saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Radovi su aktuelni i na magistralnim putevima: Tarčin-Konjic (na dvije lokacije), Jablanica-Potoci (Donja Jablanica), Kladanj-Vlasenica (Gojsalići), Jelah-Doboj (Kraševo), Srbljani-Bosanska Krupa, Dobro Polje-Miljevina, Čevljanovići-Nišići i Bijeljina-Rača, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku.

Zbog deminiranja terena na regionalnom putu R-460 Brčko-Cerik, dionici Malezijski put, svakog radnog dana od 08 do 16 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača obustavljen je saobraćaj za vozila preko 30 tona, dok ostala vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz ograničenje brzine na 30 km/h.

Na graničnim prelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 tona preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)