Situacija u BiH danas na dnevnom redu Savjeta bezbjednosti UN-a

Situacija u Bosni i Hercegovini na dnevnom je redu sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, koja će biti održana danas sa početkom u 16 sati po srednjoevropskom vremenu, objavljeno je na službenoj web stranici UN-a.

Na današnjoj, redovnoj šestomjesečnoj, raspravi na Savjetu bezbjednosti o BiH, izvještaj će podnijeti visoki predstavnik Christian Schmidt, a govoriće i prvi čovjek Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Kako je s lica mjesta potvrdio novinar Ivica Puljić, na sjednici Savjeta bezbjednosti neće biti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića iako je ranije najavljivani njegovo prisustvo.

Prema Schmidtovom izvještaju u koji su mediji imali uvid juče, visoki predstavnik će, između ostalog, ukazati da prijetnja vlasti RS da će paralizovati državne organe blokiranjem njihovog rada i donošenja odluka predstavlja prijetnju funkcionalnosti države i njenoj sposobnosti da izvršava svoje odgovornosti.

“Njihova prijetnja da će nastaviti s jednostranim povlačenjem RS iz ustavnog, zakonskog i institucionalnog okvira države, uključujući Oružane snage BiH i državni poreski, pravosudni i izborni sistem, predstavlja prijetnju uspostavljanjem paralelnog okvira RS. Svi politički akteri moraju da izraze svoju bezuslovnu posvećenost GFAP-u, te BiH i njenoj državnosti i teritorijalnom integritetu”, upozorava Schmidt.

(Fena)