„Mostarska liska“: U prepunoj sali odigrana predstava „Ne daj se generacijo“  

U prepunoj sali Narodnog pozorišta u Mostaru, u okviru 21. Međunarodnog festivala „Mostarska liska“, odigrana je predstava „Ne daj se generacijo“ autora Alena Muratovića, u režiji Marija Drmaća i Alena Muratovića, nastala u koprodukciji Pozorišta mladih Sarajevo i udruženja Moje Pozorište. Publika je sjajnu glumačku igru nagradila dugotrajnim aplauzom te ih više puta vraćala na bis.

Stručni žiri, u sastavu Emir Hadžihafizbegović, Maja Lasić i Miroslav Momčilović, sinoć je nagradu „Mala liska“ za najboljeg glumca večeri dodijelio obojici glumaca iz predstave Alenu Muratoviću i Mariju Drmaću.

„Moram priznati da sam sa svakom predstavom, s kojom sam dolazio na ‘Mostarsku lisku’, uvijek imao neku nagradu. Nisam ljubitelj ‘Male liske’ i da se izdvaja neko, jer glumac radi sa partnerom i to je zajednička igra, ali evo večeras je Stručni žiri napravio iznimku, pa smo nagradu dobili i Alen i ja. Što se tiče večerašnjeg izvođenja, utisci su fantastični. Imali smo utisak da nas publika zaista želi zagrliti svakog trenutka i to je nešto najljepše. Lijepo je kada tako uđemo u pore, nije to jednostavno, ali Alen i ja se dosta godina poznajemo, dosta smo zajedno radili i imamo dobre trikove sa scene kako biti primamljivi publici“, naglasio je Drmać.

Autor teksta, režiser i glumac Alen Muratović izrazio je sreću i zadovoljstvo večerašnjom izvedbom.

„Vrlo sam sretan i zadovoljan, jer kada krene neka ideja od vas, pa se dođe do teksta zatim do predstave i na kraju do tog aplauza, onda je to neka najposebnija vrsta sreće. Takođe, sretan sam, jer smo Mario i ja večeras dobro igrali, bili smo svo vrijeme nekako zajedno, dobro smo se držali i najbitnije mi je da smo nas dvojica zadovoljni, tako da je publika vjerovatno to i prepoznala. Volim Mostar, volim uvijek gostovati u Mostaru, vidjeti ljude koji rade u pozorištu, prošetati Mostarom“,istakao je Muratovićm te je dodao da je mostarska publika pozitivno vrlo zanimljiva.

U pratećem programu festivala na maloj sceni „Studio 64“ održana je promocija izdanja „Tri dana“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i “Savremeni dramski tekstovi” Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo. O izdanjima su govorili dramaturginja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Nedžma Čizmo i šef odsjeka za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti Dragan Komadina, a moderator promocije bila je dramaturginja Narodnog pozorišta u Mostaru Emina Kovačević-Podgorčević.

U okviru festivala „Mostarska liska“, u srijedu je na rasporedu predstava „Totovi“ autora Ištvana Erkenja, u režiji Andraša Urbana, nastala u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

(NovaSloboda.ba)