Grad Mostar gradi reciklažna dvorišta na dvije lokacije

Grad Mostar uskoro će dobiti prvo reciklažno dvorište, na koje će građani moći donijeti otpad za reciklažu. Naime, u završnoj fazi su radovi na uređenju reciklažnog dvorišta u sklopu JP Komunalno d.o.o. Mostar, na lokaciji Bišće polje.

Tim povodom, danas su reciklažno dvorište, u pratnji gradonačelnika Mostara dr. Maria Kordića, predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića, direktora JP Komunalno Đanija Rahimića i izvršne direktorice Jadranke Senkić, posjetili predstavnici Udruženja ANIN, koje okuplja komunalna preduzeća u Norveškoj.

Grad Mostar je odlukom Gradskog vijeća osigurao sredstva za izgradnju dva reciklažna dvorišta, odnosno dva prihvatna mjesta za dostavljanje reciklažnog otpada.

Na lokaciji Bišće polje izgradnja reciklažnog dvorišta je u završnoj fazi, dok se u Sjevernom logoru rješavaju važeći dokumenti za pokretanje izgradnje. Građani će reciklažna dvorišta moći donijeti isključivo otpad za reciklažu, kao što su staklo, plastika, najlon, karton i slične materijale koji se mogu reciklirati.

Rješavanje komunalnih problema jedan je od prioriteta rada Gradske uprave Mostara, što je jasno potvrđeno pokretanjem projekta izgradnje reciklažnih dvorišta. Na današnjem sastanku istaknuta je važnost suradnje s građanima na ovom i sličnim projektima, kako bi se podigla svijest o važnosti zaštite okoline i zbrinjavanja otpada.

Partner u realizaciji projekta reciklažnih dvorišta u Mostaru je udruženje ANIN iz Norveške, te su njegovi predstavnici istakli zadovoljstvo provođenjem projekta. Norveška komunalna preduzeća imaju dugogodišnje iskustvo u upravljanju otpadom, što je važno za kreiranje zajedničkih strategija, razmjenu iskustava i praksi.

Reciklažno dvorište na lokaciji Bišće polje posjetili su i predstavnici Udruženja ANIN Balkan, mreže osnovane s ciljem učvršćivanja saradnje gradova iz Norveške i sa prostora Jugoslavije u oblasti upravljanja otpadom.

(NovaSloboda.ba)