Mostar u saradnji s opštinom Konavle realizuje projekat vrijedan 208.884 eura

Svečanost dodjela 88 ugovora o financsiranju u sklopu Programa prekogranične saradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, u vrijednosti od 4.2 miliona eura, upriličena je juče u Mostaru.

Ugovore je korisnicima uručio hrvatski ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Šime Erlić, u prisustvu predsjednice Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Marije Buhač i domaćina ove svečanosti u hotelu Mepas gradonačelnika Mostara dr. Marija Kordića.

U okviru Programa prekogranične saradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu odobreno je finansiranje investicionog projekta “Zajedno za Zeleni razvoj”, koji Grad Mostar realizuje u saradnji s opštinom Konavle. Vrijednost projekta je 208.884 eura.

„Republika Hrvatska se kao i do sada pokazala kao jedan veliki prijatelj i partner BiH na evropskom putu, pa i kroz ovakve aktivnosti zajedničkoga rada na evropskim projektima Svi znate koliko to BiH znači koliko smo se svi skupa veselili pristupnim pregovorima ka EU,  jer znamo kako će najveći benefit BiH imati, osim usklađivanja pravne normative, kroz povlačenje evropskih sredstava, kako bi infrastrukturno došli na nivrazinu EU, odnosno tamo gdje svi želimo zajedno biti. Stoga, za sve nas, osim sredstava koje će se dobiti, puno znači to iskustvo i saradnja“, istakao je gradonačelnik dr. Kordić.

Cilj Programa je jačanje prekogranične saradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz pivrednu, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja, te pružanje podrške Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

(NovaSloboda.ba)